Actualitate

În mai puțin de o lună se dă drumul la căldură! Cum se pregătește RAM Termo Verde. Marea surpriză va fi noul tarif. Decizia este deja luată

Calorifere reci la Buzău

21 octombrie 2020 a fost ziua în RAM Termo Verde, noua societate de furnizare a energiei termice din municipiul Buzău, a pornit motoarele. A fost prima noapte în care cele 5.000 de apartamente, din cartiere Micro 14, Micro 3, precum și buzoienii din blocurile ANL și Contactoare au primit căldură iarna trecută. Sezonul acesta furnizarea energiei termice va începe mai devreme, cel puțin așa preconizează actualul director al societății RAM Termo Verde, motiv pentru care, în oraș, au început probele la rece. Deocamdată nu se știe care ar fi zonele critice pentru că în vara care s-a încheiat au fost făcute multe schimbări la rețeaua de termoficare. Totuși, cea mai de impact modificare pe care o vor suporta abonații sistemului centralizat de încălzire va fi cea a tarifului. Prețul a fost deja stabilit, iar creșterea este una colosală.

Ram Termo Verde a început de luni, 20 septembrie, probele la rece. Toate blocurile branșate la sistemul centralizat de încălzire au fost programate și vor intra pe rând la verificare. Deocamdată nu se știe care ar fi zonele cu probleme pentru că aceste probe sunt la început, însă directorul RAM Termo Verde spune că în această vară au fost luate măsuri astfel încât să fie reduse pierderile masive pe care, de obicei, le înregistra societatea din cauza rețelelor foarte vechi. Mai exact, este vorba despre debranșarea unor abonați până la care transportul energiei era foarte costisitor, iar încasările erau foarte mici. Aici intră abonații de pa Cuza Vodă dar și locuitorii blocului ANL din 1 Decembrie 1918.

”Momentan sunt 150 de apartamente debranșate, și mai avem 40-50 de cereri în lucru. Probabil că procentul de debranșare este ceva mai mare, pentru că unii nu au venit să anunțe că s-au debranșat. Mai avem undeva la 4.000 de abonați. Acest nucleu este mai ușor de dus pentru că am mai debranșat abonații din zonele unde se înregistrau pierderi mari, adică am redus distanța de transport de la 11 kilometri la 4,5 kilometri. Vorbim de pierderi tehnologice din cauza rețelei foarte vechi se pierdea agent termic. De luni, am început și probele la rece dar, deocamdată, nu vă pot spune dacă sunt sau nu probleme. Avem un calendar și avem programări pentru fiecare bloc, pe fiecare asociație.” a spus directorul Ram Termo Verde, Geani Matei.

Printre abonații care vor renunța în această iarnă la sistemul centralizat de încălzire se numără și Palatul Comunal. Primarul Constantin Toma spune că factura la încălzire se va reduce la mai mult de jumătate după ce Primăria va fi încălzită cu ajutorul unei centrale proprii.

”Proiectul este de fapt proiectul vechi, adică prin decizia luată de Consiliul Local prin care s-au debranșat școlile era prevăzută și debranșarea Palatului Comunal. Reducerea la factură va fi undeva de 50% spre 60%. Și blocul ANL 1 Decembrie 1918 va fi debranșat și acolo vor fi montate centrale individuale de apartament. Oamenii nu vor rămâne în frig. Vor primi căldură în sistemul centralizat până când vor fi gata centralele. La fel va fi și la Palatul Comunal. Vom avea căldură de la RAM Termo Verde până când va fi gata centrala. Amenajările centralelor vor începe imediat, de săptămâna viitoare”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Cu alte cuvinte, din cei 5.000 de abonați cu care a pornit la drum, în urmă cu un an, Ram Termo Verde  a mai rămas cu circa 4.000 de abonați, potrivit declarațiilor directorului Geani Matei.

Pentru acești buzoieni, cea mai așteptată veste din această perioadă este cea cu privire la noul tarif. Așa cum șansanews.ro a anunțat, în exclusivitate, la începutul acestei luni, prețul gigacaloriei la Buzău va exploda. Mai exact, noul tarif în această iarnă va urca până la 880 lei, cu TVA, ceea ce înseamnă o creștere cu 300 de lei față de tariful din ultimii ani. În iernile trecute, tariful pentru o gigacalorie era de 577 lei, cu TVA, însă populația plătea doar 300 de lei, restul din tariful inițial fiind subvenționat de Primăria.

În această iarnă însă, deocamdată, nu se știe cât din cei 880 de lei se va regăsi pe factura plătită de populație și cât va fi subvenția acordată de Primărie. Totul se va decide în zilele următoare, proiectul de hotărâre ce conține datele cu noul tarif va fi pus în dezbatere pe 27 septembrie.

”Prețul va intra în dezbatere publică, conform legii, pentru 30 de zile. Noul tarif este de 880 de lei, cu TVA. Modul în care va suporta populația și cât va suporta Primăria încă nu este stabilit. Se va stabili prin hotărâre de Consiliu Local. Cert este că acesta va fi prețul, de 880 de lei cu TVA”, a confirmat pentru sansanews.ro Geani Matei, directorul RAM Termo Verde.