Actualitate

Municipiul Buzău, aproape de carantina de weekend! Rată mare de infectare în tot județul. Certificatul verde cerut peste tot

Rata de infectare record în municipiul Buzău. Orașul înregistrează cei mai mulți bolnavi de la debutul pandemiei astfel că rata de incidență calculată de Direcția de Sănătate Publică Buzău la un număr de o mie de locuitori este astăzi, 5 octombrie, de 5,29. Este cea mai mare cifră înregistrată de municipiul Buzău de la debutul pandemiei, o rată de 5,20 a mai fost înregistrată în noiembrie 2020. Cu alte cuvinte, municipiul Buzău este foarte aproape de carantina de weekend și de impunerea unor noi restricții care presupun inclusiv portul măștii de protecție, și în spațiile libere aglomerate și pe stradă.

În acest context, pentru a nu se ajunge la pragul de 6 cazuri la mia de locuitori, cifră ce ar duce la carantina de weekend în municipiul Buzău, medicii vin din nou cu recomandări clare care ar putea cel puțin încetini valul îmbolnăvirilor. Mai exact, medicul epidemiolog din cadrul DSP Buzău îndeamnă buzoienii la vaccinare și la evitarea zonelor aglomerate, mai ales în contextul în care numărul cazurilor confirmate cu infecția cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile este extrem de mare, respectiv 686 doar în municipiul Buzău, printre cei diagnosticați fiind și mulți bătrâni, cu forme grave de boală dar și alte afecțiuni, deci cu un risc crescut la COVID-19.

Un număr foarte mare de infectări este înregistrat de altfel și la nivelul județului. Este vorba despre 1.388 de cazuri confirmate în ultimele două săptămâni ceea ce face ca de astăzi, 5 octombrie, județul să depășească pragul de 3 cazuri la mia de locuitori, adică impunerea unor noi restricții printre care diminuarea capacității de utilizare a spațiilor din restaurante, cafenele, cinematografe, muzee și teatru. De asemenea, în tot județul în aceste spații este cerut certificatul verde, accesul fiind permis doar celor vaccinați, trecuți prin boală sau care fac dovada unui test COVID-19 negativ.

În prezent, doar șapte localități din județul Buzău au o rată de incidență 0, adică nu au niciun caz COVID-19 activ. Cea mai mare rată de infectare este înregistrată la Mărgăritești, respectiv 11,32 cazuri la mia de locuitori. O creștere spectaculoasă este și în localitatea Rușețu unde rata de incidență se apropie de 10 cazuri la mia de locuitori. Acolo sunt 34 de persoane bolnave. Rate peste 5 cazuri sunt comunele Mărăcini și Blăjani, iar dacă vor ajunge la 6 cazuri la mia de locuitori, acolo va fi impusă carantina de weekend și portul măștii obligatoriu în toate spațiile aglomerate, inclusiv cele exterioare. Rata de incidență din fiecare localitate poate fi consultată aici.