Actualitate SĂNĂTATE

Toate intervențiile chirurgicale și internările care nu reprezintă urgențe au fost suspendate. Ce a decis Spitalul Județean pentru a face față valului 4, mai agresiv decât celelalte la un loc

Criza sanitară limitează din nou accesul pacienților în spitale. Toate intervențiile chirurgicale programate să aibă loc în spitalele de stat din România se suspendă timp de 30 de zile, din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri de COVID-19. La fel și internările, cu unele excepții: femeile însărcinate, persoanele care merg la dializă, persoanele care au cancer, dar și alte cazuri care sunt considerate a fi urgențe și sunt extrem de grave.

”Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifra dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendința de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat luni seară, după ședința de Guvern.

Șeful DSU a precizat că „prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă”.

Măsurile sunt aplicabile pe baza analizei medicului curant de specialitate. Arafat a menţionat că medicul respectiv va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor.

„Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează pacientul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă.”

La Buzău, conducerea Spitalului Județean a dispus încă de acum 2 săptămâni limitarea internărilor și a operațiilor care nu reprezintă o urgență, în contextul exploziei cazurilor de COVID.

„Legat de noul ordin prin care ni se aduce la cunoștință că se anulează intervențiile chirurgicale pe perioadă de 30 de zile pentru pacienții cronici, noi, Spitalul Județean de Urgențe Buzău, acest lucru l-am decis mai devreme cu 2 săptămâni, pentru că aveam experiența valului 2 și 3. Absolut pe toate secțiile am decis să reducem internările și intervențiile chirurgicale pentru pacienții cronici. Au rămas doar cazurile urgente”, a declarat, marți, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

De asemenea, numărul zilelor concediilor de odihnă a fost limitat, cel puțin în secțiile de foc în lupta cu COVID-ul.

” De la începutul pandemiei, pe secțiile de foc în perioadele de valuri pandemice au avut maxim 5 zile de odihnă, la fel și la secțiile ATI. Pe celelalte secții, maxim 10 zile de odihnă. Așa s-a lucrat de 2 ani de zile, iar când este cazul se anulează toate concediile pe zonele suport COVID.”

Un alt ordin vizează că toţi rezidenţii de medicină de urgenţă urmează să fie preluaţi la Unităţile de Primiri Urgenţe pentru completarea personalului.  Şi rezidenţii de ATI vor fi vizaţi de o măsură similară.

Însă, directorul SJU Buzău spune că în valurile trecute, la spital nu au fost trimiși decât studenți la Medicină, care nu pot face mare lucru pe secții, în situații de criză.

„Cereri pentru a ne fi trimiși rezidenți facem periodic și le-am făcut de la începutul pandemiei. Nu ni s-au adus medici rezidenți, ni s-au adus doar studenți care nu au competență pentru a ajuta pe secțiile criză. Am avut mai mulți studenți detașați la Buzău, dar repet, ajutorul lor este minimal față de ce ne-ar trebui în acest val 4, care este foarte agresiv și cu foarte multe internări”, a mai declarat Damian.

Toate locurile din Spitalul Județean Buzău, destinate bolnavilor COVID, sunt ocupate, la acest moment.