Actualitate

Ne topim din cauza caniculei! Ce ne sfătuiesc medicii să facem ca să trecem cu bine peste această perioadă

Sursă foto: IMPACT.ro

Buzăul se află inclusiv astăzi sub avertizare cod galben de caniculă, iar căldura excesivă dăunează tuturor viețuitoarelor, inclusiv oamenilor.

Tocmai de aceea, medicii vin în sprijinul oamenilor cu explicații privind recunoașterea semnelor și simptomelor care arată că suntem afectați din cauza căldurii excesive, dar vin și cu soluții și sfaturi utile pentru toți. O atenție deosebită trebuie acordată persoanelor în vârstă, copiilor mici și bolnavilor, persoane care pot avea cel mai mult de suferit din cauza temperaturilor ridicate.

„În primul rând, sunt persoane care au risc crescut de expunere la temperaturi ridicate, la caniculă și aceste persoane cu risc crescut sunt, în primul rând, vârstnicii, copiii, mai ales copiii mici, bolnavii cu afecțiuni cronice, în special cei cu afecțiuni cardiace și respiratorii, femeile gravide. Acestea ar fi grupe de persoane cu risc crescut de expunere la temperaturi înalte. În caz de caniculă, manifestările sunt multiple. În primul rând, pot apărea tulburări de ritm cardiac, poate apărea febră, poate apărea șoc – șoc caloric sau șoc hipovolemic pentru că, în general, persoanele se deshidratează atunci când este se expun la temperaturi înalte. Șocul caloric se manifestă prin febră, tegumente uscate, pierderea cunoștinței, iar șocul hipovolemic se manifestă prin tensiune arterială scăzută, tegumente reci, palide, crampe musculare – prin expunerea la temperaturi crescute, poate apărea o stare de agitație și de iritabilitate. Insomniile pot fi cauzate de expunerea la temperaturi ridicate și mai ales și pe perioada nopții datorită scăderii cantității de melatonină din creier și aceste insomnii duc mai departe la stări de nervozitate poate și la apatie. Poate chiar la stări ușoare de depresie”, transmite dr. Angelica Trifu, medic de familie.

În această perioadă, este foarte importantă hidratarea. Însă nu trebuie să neglijăm nici alimentația, activitatea pe care o desfășurăm zi de zi sau hainele pe care le purtăm în zilele caniculare.

„În primul rând, să se evite expunerea la soare în perioada cu temperaturi maxime, în perioada de prânz, între orele 12.00 – 16.00, să se consume cantități crescute de apă și de sucuri de fructe și să se evite consumul de alcool și de cafea. Să nu se facă efort fizic în timpul caniculei, indiferent dacă este activitate sportivă sau activitate de muncă în soare, să se evite munca în soare, să se consume alimente cu conținut redus de grăsimi, să se protejeze cu creme de protecție, să poarte haine de culoare deschisă, vaporoase, cât mai aproape de materiale naturale, să poarte pălăriuțe. Și în primul și-n primul rând, hidratare corespunzătoare cu apă”, a explicat dr. Angelica Trifu, medic de familie.