A murit Nelu Ploieșteanu, un mare nume în muzica românească, în segmentul muzicii lăutărești, un caracter și un om deosebit. Artistul era grav bolnav de Covid-19. Decesul a survenit în această noapte, la ora 01:00. Anunțul a fost confirmat de Spitalul Floreasca, acolo unde artistul era internat în secția ATI.
Nelu Ploieșteanu a fost un prieten al grupului radio – tv, Focus. Muzica sa răsună la stația de radio regională, face atmosferă în weekend-uri, iar în lungul anilor maestrul a răspuns prezent invitațiilor în cadrul emisiunilor speciale, unde cu flerul și carisma sa reușea să creeze emoție. Mereu șarmant și elegant, așa apărea Nea Nelu. Astăzi, pe 2 aprilie, programele Focus Fm îi sunt dedicate marelui artist.
Sunt vagabondul vieții mele, piesa pe care o cânta cu atâta patima…
Vestea că a murit a venit cu mare tristețe în această dimineață pentru toți cei care l-au cunoscut, iubit și apreciat, mai ales că un alt nume mare din muzica lăutărească pleca dintre noi în urmă cu o săptămână. Cornelia Catanga pierdea aceeași luptă, cu Covid-19.
Artistul, în vârstă de 70 de ani, se afla internat la Spitalul Floreasca din Capitală încă de jumătatea lunii martie, mai exact din data de 13 martie. În tot aceste timp, medicii au fost extrem de rezervați în ceea ce privește evoluția stării sale de sănătate, cu atât mai mult cu cât artistul se confrunta cu probleme mari de sănătate la plămâni dar și la inimă.
Artistul a fost inițial diagnosticat cu COVID-19, a fost internat însă a plecat din spital pe semnătură. La doar câteva zile, a ajuns din nou la spital, de data aceasta în stare gravă, iar medicii au fost nevoiți să îl intubeze deoarece avea o saturație extrem de mică.
Cine a fost Nelu Ploieșteanu
Ion Dumitrache, pe numele de scenă Nelu Ploieșteanu, s-a născut în comuna prahoveană, Ciorani, într-o familie mare, cu alte șase suflete.
Tatăl său, un interpret pe cinste, era stâlpul familiei și câștiga bani cântând la nunți. Încă de la cinci ani a început viitorul artist să dea târcoale acordeonului tatălui său, dar a cântat cu adevărat abia la 15 ani, la petreceri și aniversări, de nevoie, atunci când tatăl său s-a stins.
Și-a început cariera în satul natal și nu și-a imaginat o secundă că avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți interpreți de muzică lăutărească din România.
La 17 ani, Ion Dumitrache cânta deja la nunți și purta de fiecare dată același pulover, ros la coate. Și-a jurat atunci câ, într-o zi, va deveni bogat.
În 1979 a plecat pentru prima dată într-un turneu, în străinătate, cu ansamblul Mugurelul. A cântat în Franța, Belgia, Italia și Olanda. Au urmat apoi alte turnee în Spania și Germania. Ultima plecare a fost în 1996, în Germania.
Pe Nelu Ploieșteanu doar America nu îl știe. De vină a fost distanța foarte mare.
După 1990, a reușit să lanseze 18 albume. Nici nu își mai amintește câte spectacole și turnee a avut.
A avut de multe ori ocazia să rămână în străinătate, dar a refuzat pentru că a vrut ca muzica veche românească să fie cunoscută în România. Le-a cântat multor politicieni, inclusiv lui Silvio Berlusconi, când a venit în România. Dar și lui Nicu Ceaușescu.
Cele mai importante colaborări le-a avut cu actorii Gheorghe Dinică și Ștefan Iordache. Cu ei a cunoscut Nelu Ploieșteanu succesul într-ale filmului.
La finalul anului trecut, Nea Nelu ne uimea cu colaborarea sa inedită cu Jon Baiat Bun și Alex Velea.
Adaugă comentarii