Actualitate

Nereguli grave descoperite de comisarii OPC la piscinele din județ: mizerie, produse expirate și bazine în care riști să te accidentezi

Temperaturile caniculare înregistrate zile în șir, vara aceasta, au făcut ca cele mai căutate locuri să fie piscinele. În weekend și nu numai, buzoienii au ales să își petreacă timpul liber în astfel de locuri, să se răcorească în apele reci. Însă, de aglomerație au profitat mulți proprietari de piscine. Au vrut să recupereze pierderile înregistrate în doi ani de pandemie, fără să se gândească la siguranța clienților. Drept dovadă neregulile grave descoperite de comisarii de la Protecția Consumatorilor în timpul controalelor.

În ultima lună, comisarii au descins la aproape 20 de piscine, ștranduri, parcuri de distracții, adică obiective la mare căutare pe timpul verii. Neregulile au curs gârlă, la fel și sancțiunile.

“Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Buzau a desfasurat tematici de control privind respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, unităţilor de închiriere echipamente de agrement, în parcurile de distracţie, debarcadere. Au fost verificați 19 operatori economici, iar în urma verificǎrilor s-au aplicat 12 sancțiuni contravenționale, din care 8 cu amendǎ contravenționalǎ în cuantum de 60000 lei şi 4 sancțiuni cu avertisment. Menționǎm cǎ nu s-au înregistrat cazuri în care sǎ impunǎ oprirea definitivǎ sau temporarǎ a actvitǎții operatorilor economici controlați”, se arată în raportul comisarilor OPC Buzău prezentat în ședința Colegiului Prefectural.

Au fost descoperite, însă, deficiențe extrem de grave. Pe lângă faptul că nu era ținută o evidență a zilelor în care se schimba apa din bazine, produsele alimentare oferite clienților la terase erau expirate, pregătite pe mese mudare și în încăperi pline de pânze de păianjen.

  • “- lipsa evidenței periodicității de primenire a apei din bazine;                             
  •   – lipsa barei de susținere la bazinul pentru copii;                                 
  •                     – lipsa marcării adâncimii piscinelor;                                                                   
  •        – prezența urmelor de vopsea exfoliată;                                                            
  •    – existența riscului de accidentare din cauza amplasării necorespunzãtoare a unor capace de protecție a căminelor;                                                                    
  •           – lipsa indicării alergenilor;                                                                         
  •            – lipsa indicării materiei prime din care provine produsul finit;                     
  •           – lipsa menționării cantității nete, în cazul unor băuturi servite la pahar;         
  • – nerespectarea condițiilor de temperatură recomandate si schimbarea stării termice inițiale a unor materii prime (produse din carne);                                               
  •          – nerespectarea condițiilor de depozitare pentru produse alimentare;                       
  •     – utilizarea unor produse cu termenul de valabilitate depășit;                              
  •      – utilizarea unor produse cu caracteristici organoleptice modificate;               
  •               – stare igienică nesatisfăcătoare a meselor de lucru și a pavimentelor;                  
  •     – lipsa graficelor de temperaturã la spațiile de depozitare;
  • – Prezența unor condiții igienico-sanitare improprii (paviment murdar, frigidere neigienizate, lăzi frigorifice cu strat de gheață și resturi alimentare, pereti neigienizati (cu păianjeni), coșuri de gunoi fără pedală);                 
  •                             – utilizarea unor produse alimentare fără elemente de identificare;           
  •           – nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor alimentare.”