Actualitate

Buzăul, codaș la centre de permanență. Ce e de făcut pentru ca unitățile de primiri urgențe din spitale să nu mai fie pline

În ultimii ani, asaltul pacienților asupra unităților de primiri urgențe a devenit un adevărat fenomen. Se întâmplă în toate spitalele care au un compartiment sau o unitate de urgențe, unde numărul pacienților este, de cele mai multe ori, covârșitor pentru personalul medical. Asta în condițiile în care mulți pacienți ajung la UPU fără să aibă cu adevărat o urgență medicală, ci o problemă ce ar putea fi rezolvată de un medic de familie.

Într-o intervenție la Focus TV, senatorul PNL de Buzău, Vlad Mircea Pufu, a vorbit despre hibele sistemului de sănătate și necesitatea funcționării centrelor de permanență, care au tocmai rolul de a ușura sarcinile serviciilor de ambulanță și unităților de primiri urgențe. Potrivit parlamentarului buzoian, la nivelul județului există doar trei astfel de centre și s-ar impune înființarea cel puțin a unuia nou, la nivelul municipiului reședință de județ.

”Centrele de permanență sunt prevăzute prin lege să degreveze presiunea care există pe UPU. Nu am încă toate datele, dar voi merge să văd cum funcționează cele care sunt. Avem în județ 3 centre,  la Vernești, la Berca și la Vintilă-Vodă. Iar din ce mi-au spus oamenii, unele funcționează mai bine, altele mai puțin bine. Dar sunt doar 3, ceea ce ce foarte puțin. Ar trebui să facem și la nivelul municipiului un astfel de centru de permanență. Dar de izbim de o serie de probleme. De exemplu nu există o instituție sau un om care să aibă această autoritate de a pune o echipă la masă și să lucreze pe un proiect elaborat”, a spus senatorul Vlad Pufu la Focus TV.

Parlamentarul liberal crede că insuficiența centrelor de permanență vine dintr-o serie de lacune legislative și din faptul că medicii de familie sunt nevoiți să acorde o mai mare importanță părții birocratice a meseriei lor și mai puțin dedicării pacienților.

”Nici acum nu se știe exact care este cauza pentru care aceste centre nu funcționează de fapt. Sau poate că se știe: faptul că nu se încurajează intrarea medicilor tineri în medicina de familie. Aici e o problemă legislativă, dar e pusă puțin greșit, pentru că din informațiile pe care le am medicii de familie au ajuns la ora actuală să fie considerați ca fiind veșnic nemulțumiți și revoltați și că de fapt nu ar avea dreptate. De fapt ei nu știu să explice exact situația, ca să înțeleagă oamenii. Eu am identificat problemele, iar ei au dreptate, pentru că au fost transformați în birocrați și mai puțin în medici”, a mai spus senatorul Vlad Pufu.