Actualitate

NOI DISPONIBILIZĂRI COLECTIVE ANUNȚATE ÎN BUZĂU! La cât va ajunge rata șomajului

Finalul de an aduce vești proaste pentru sute de buzoieni. Aproape 500 de angajați vor începe anul viitor în șomaj după ce firmele la care lucrează a intrat în colaps din cauza lipsei comenzilor și a restrângerii pieței de desfacere. Cel mai afectat domeniu rămâne cel al industriei de unde, de altfel, alte peste 400 de persoane au fost disponibilizate colectiv de la debutul pandemiei de coronavirus.

Piața muncii din Buzău a intrat pe o pantă ascendentă din punct de vedere al numărului șomerilor. Creșterea este generată de disponibilizările colective anunțate de angajatorii care au rămas fără comenzi și fără piață de desfacere din cauza pandemiei. O analiză  a Agenției Județene Pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că județul va încheia anul cu o rată a șomajului în creștere , tendință care se va menține și în primele luni ale anului următor.

”În primele 10 luni ale anului 2020, rata șomajului s-a menținut în parametrii relativ constanți, respectiv a oscilat între 6.51% în luna ianuarie 2020 și 6.89% în luna octombrie 2020. Preconizăm că la data de 31.12.2020 rata șomajului în județul Buzău să se situeze  între 7,15% și 7,25% cu un număr de aproximativ  12.400 de persoane aflate într-o forma de evidență și plată.  Asta pentru că anul se încheie cu mai multe concedieri colective anunțate sau chiar și produse. Până în prezent am avut 462 de persoane care au fost disponibilizate prin concediere colectivă. Mai sunt încă 471 de persoane care sunt anunțate spre a fi disponibilizate pentru primele două luni ale anului 2021. Pe lângă acestea vor mai fi și disponibilizările punctuale, undeva la 100-150 de persoane lunar, prin urmare preconizăm că rata șomajului la finalul anului va avea o creștere de aproximativ 0,3 puncte procentuale, urmând să fie menținută creșterea și în primele trei luni ale anului viitor”, a spus Sebastian Tarpan, șef serviciu Agenția Locală a Ocupării Forței de Muncă Buzău.

Până acum 13 firme au anunțat disponibilizări colective, dintre care șase vor pune în practică deciziile în primele luni ale anului următor.

”Sunt firme mari care au reprezentanțe în Buzău dar și angajatori mai mici din domeniul industriei și alte domenii conexe”, a explicat Tarpan.

Totuși, specialiștii AJOFM spun că Buzăul se poziționează bine din punct de vedere al disponibilizărilor, în comparație cu alte județe.

”Mă așteptam la o contracție mai accelerată a pieței muncii. Am avut o surpriză plăcută să constatăm că totuși locurile de muncă nu au fost pierdute în  măsura în care ne așteptam noi în condițiile economia s-a restrâns și consumul implicit. Anumite industrii, afectate de pandemie cum ar fi HoReCa, au fost susținute prin șomaj tehnic, reducerea programului de muncă și atunci disponibilizările colective nu au fost atât de numeroase”, a explicat Tarpan.

Până acum în Buzău au fost disponibilizați colectiv circa 1.000 de salariați.