Actualitate

Noua strategie a autorităților pentru a resuscita campania de vaccinare, aflată în moarte clinică: vaccinare anti-COVID în târguri, la țară

În ultima perioadă a scăzut numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, dar și numărul celor care se vaccinează pentru a fi siguri că vor fi feriți de formele grave pe care le poate provoca  SARS CoV-2. De la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, circa 35% dintre buzoienii cu vârste potrivite pentru imunizare au fost imunizați. În cifre exacte, în județul Buzău au fost vaccinate cu prima doză 77 616 persoane, în timp ce ambele doze au fost administrate unui număr de 67 940 de buzoieni.

Cifrele ar trebui însă să fie mai mari pentru a asigura o acoperire vaccinală în caz de un nou val al epidemiei. Așa că autoritățile de sănătate publică au gândit o nouă strategie pentru a duce vaccinul în fiecare sat din județ iar orice buzoian care vrea să fie vaccinat să aibă această posibilitate. Accentul în această perioadă se pune pe vaccinarea în mediul rural. Echipe mobile merg în fiecare comună a județului, în special în ziua în care acolo este organizat târgul săptămânal sau este marcată o anumită sărbătoare, astfel încât să dea posibilitatea celor care vor să le fie administrat serul să se imunizeze.

„În urmă cu două săptămâni, am solicitat primăriilor să ne transmită târgurile pe care le organizează pe teritorul lor și le țintim în acest moment, mergem acolo ca să vaccinăm. Dar, în prealabil, și informăm populația, prin primărie, despre faptul că vom fi prezenți la aceste târguri cu caravana de vaccinare”, a declarat prefectul Silviu Iordache, în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv.

În această perioadă, echipele mobile alcătuite din medici și asistenți iau la pas fiecare comună pentru vaccinarea populației.

“Zilnic, formăm caravane pe care le trimitem în zonele rurale ca să creștem rata de vaccinare. La nivelul județului Buzău avem peste 145 000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză dintr-un total al județului de 408 000 persoane care pot fi vaccinate, sau eligibile pentru vaccinare, ceea ce înseamnă că am vaccinat cu cel puțin o doză peste 35% din populația eligibilă a județului Buzău. În mod evident, avem cifre mult mai bune pe orașe, pe municipiul Buzău și pe Râmnicu Sărat, și cifre mai mici pe UAT-urile limitrofe”.

Cea mai bună veste este însă că de aproape o săptămână Buzăul nu mai raportează nici un caz nou de îmbolnăvire.

“Totuși, îmbucurător este că de zile bune nu mai avem nici un caz nou de coronavirus. În plus, în prezent mai sunt doar 6 localități care au avut cazuri raportate în ultimele 14 zile. Poate suntem pe final de pandemie”, a adăugat prefectul Silviu Iordache.