Actualitate

NU-I GLUMĂ! SATELITUL EXPERIMENTAL CryptoDATA S-A LANSAT DIN COMUNA STÂLPU ȘI A AJUNS ÎN STRATOSFERĂ! Primarul uimit, nu știe nimic

Moment istoric petrecut în localitatea buzoiană Stâlpu, fără ca oamenii și primarul să audă însă ceva. Compania românească CryptoDATA a lansat, joi, în stratosferă un satelit experimental purtat de la un balon meteo, în cadrul unui proiect care urmărește realizarea unei rețele descentralizate de comunicare securizată.

Pe scurt, reprezentanții companiei spun că este vorba despre un nou internet care poate fi folosit de toată lumea fără restricții sau aprobări. Punctul forte al acestei tehnologii este protocolul de comunicare dezvoltat si patentat de CryptoDATA, care asigură securitatea acestei comunicări.


Potrivit G4Media, proiectul lansării satelitului experimental, la Stâlpu, a fost un succes: balonul meteo care a ridicat satelitul a ajuns la 38.600 de metri și totul a funcționat conform așteptărilor.

Lansarea balonului meteo oferă posibilitatea de a testa atât echipamentele de la sol, cât și echipamentele aeriene, spun reprezentanții companiei. Este de fapt un test preliminar înainte de lansarea pe orbita joasă a primului satelit de test, în februarie 2021.

”Lansarea balonului am făcut-o în acest moment pentru a testa calitatea semnalului, viteza de transfer și acoperirea dispozitivelor. Dacă echipamentele trec testele, în februarie 2021, împreună cu companiile Momentus și SpaceX, intenționăm să trimitem primul satelit de test în orbita joasă a pamântului.”, a declarat pentru G4Media Ovidiu Toma, CEO-ul companiei CryptoDATA.


Ce spune primarul din Stâlpu, Stelian Geoabă, despre lansarea satelitului experimental de pe raza comunei pe care o administrează:

”Am aflat și eu aseară, nu m-a anunțat nimeni de nimic. Noi, joi, am fost cu o asfaltare, aici, în comună și ne-am concentrat pe asta. Nici eu și nici oamenii nu am am văzut nimic, nu ne-a înștiințat nimeni oficial. Prima dată, când am auzit de lansarea acestui satelit experimental de la Stâlpu am crezut că e o glumă. Dacă au făcut ceva bine să fie cu succes.”