Actualitate

BUNICA DIDINA DIN SMÂRDAN A ÎMPLINIT 100 DE ANI! Care este secretul longevității sale? Nu te-ai fi așteptat

100 ani de viață! Doi copii, 7 nepoți, 6 strănepoți și o stră-strănepoată care se va naște în septembrie. Este bogăția unei buzoience din satul Smârdan. Alexandrina Baboi sau ”bunica Didina”, cum o cunoaște întreaga comunitate, s-a născut la scurt timp după primul război mondial, iar pe 8 iulie a împlinit 100 de ani.

Momentul la care majoritatea doar visează a fost sărbătorit de bunica Didina alături de întreaga familie. Curtea căsuței de la sat s-a umplut de nepoți și strănepoți veniți din toate colțurile lumii.

În cei o sută de ani, bătrâna le-a înfruntat pe toate. A trecut prin război, foamete, comunism și colectivitate. A fost mai mereu singură dar a trecut de toate piedicile.

”Am fost o femeie chinuită și mi-am văzut de sărăcia mea și de casa mea. Nu mi-a plăcut să râdă lumea de mine”, povestește bunica Didina.

Nicolaie Costel, primar Brădeanu

Viața și-a trăit-o în echilibru, iar cel mai mare ajutor i-a fost credința în Dumnezeu.

”Zilele de post le-am ținut pe toate.Rugăciunea nu am lăsat-o. A avut grijă Dumnezeu de mine. Că mai mult singură am stat. Mulțumesc lui Dumnezeu că mă iubesc și copii și tot satul”, povestește bătrâna.

Nicolaie Costel, primar Brădeanu

După un veac de existență, bunica Didina are puterea să zâmbească mai ales atunci când este înconjurată de cei dragi. Este optimistă și are o luciditate surprinzătoare , rar întâlnită la persoane de vârsta ei.

”Nu mai aude bine, dar își amintește de toți din familie. Am făcut arborele genealogic”, spune fiica bătrânei.

La Smârdan toată lumea o iubește. De ziua ei, bătrâna a fost vizitată și de primarul din comună care mărturisește că a fost impresionat că poate citi fără ochelari.

”Este simbolul femeii de la țară care a muncit, și-a crescut copiii, i-a educat și au ajuns și ei la rândul lor la caselor lor”, a spus primarul Nicolaie Costel.

La cei 100 de ani, bunica Didina mai are o dorință. Să fie înmormântată în satul în care s-a născut și a trăit toată viața.

”Eu am iubit casa și biserica întotdeauna”, spune bătrâna ca o lecție de viață pentru cei dragi.

Nicolaie Costel, primar Brădeanu

Imagini video preluate de pe canalul de youtube Smeeni WebTV