Actualitate

Numărul mic de confirmări COVID-19 nu înseamnă relaxare! Semnalul de alarmă tras de DSP: ”Unitățile sanitare trebuie să fie pregătite pentru valul 4”

În urmă cu aproape un an de zile, Buzăul înregistra primul record de infectări într-un interval de 31 de zile. Nu mai puțin de 720 de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 în iulie 2020. Astăzi, Buzăul se află printre județele cu cea mai mică incidență din țară, respectiv 0,1 cazuri la o mie de locuitori, după ce în primele 9 zile ale acestei luni au fost confirmate doar 19 cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2. Cu alte cuvinte, este o situație care ne-ar putea duce cu gândul la finalul pandemiei, mai ales că au fost și zile în care Buzăul nu a avut nicio confirmare de coronavirus. Cu toate acestea, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Buzău au o altă opinie și îndeamnă în continuare la prudență.

”Nu trebuie să ne culcăm pe o ureche și să ne relaxăm în totalitate pentru că încă există pandemie, încă există transmitere pentru că, probabil, printre noi mai există persoane care au anumite simptome și este normal să fim atenți. Este adevărat, s-a redus considerabil numărul pacienților, dar trebuie să fim în continuare precauți. Măsurile de prevenție trebuie continuate. Este foarte probabil ca și această vaccinare a condus la un număr scăzut al pacienților dar măsurile de prevenție trebuie respectate în continuare. Noi, Direcția de Sănătate Publică recomandăm în continuare aceste măsuri de prevenție”,  a spus Cristina Ungureanu, director DSP Buzău.

Mai mult, epidemiologii din țară deja vorbesc despre un al patrulea val al infectărilor cu SARS-CoV-2, în lunile de toamnă, după perioada concediilor în care tot mai mulți români vor fi în mișcare și vor frecventa locurile aglomerate, atât în țară cât și din afara țării. Acest fapt este confirmat și de specialiștii DSP Buzău care însă spun că este posibil ca numărul cazurilor noi înregistrate într-un interval de 24 de ore să crească spre finalul anului, însă, sunt premise care îi conduc cu gândul că nu vom mai atinge recorduri precum cel din iulie 2020, când au fost confirmate și o sută de persoane pe zi.

”Se vorbește de un al patrulea val, însă principala orientare în acest moment este campania de vaccinare. Buzăul nu este un județ fruntaș la acest capitol, dar nici codaș. Vaccinarea decurge bine în județ, și, în ultima vreme, s-a constatat că și în mediul rural au început oamenii să înțeleagă că vaccinarea reprezintă o strategie de a scăpa din această pandemie și de a reveni la o viață normală. Nu putem anticipa la acest moment cum va fi valul patru al infectărilor cu SARS-CoV-2, dacă va fi cu un vârf atât de agresiv cum a fost valul 3, care mi s-a părut cel mai agresiv, dar cred că, prin vaccinare, poate fi mai blând decât ceea ce am avut până la acest moment”, a apreciat Cristina Ungureanu.

În aceste condiții, Cristina Ungureanu recomandă păstrarea măsurilor de protecție, cele care încă sunt obligatorii, iar unitățile sanitare, la rândul lor, rămân în alertă pentru că oricând se pot confrunta, din nou, cu un val de pacienți COVID-19.

”Fiecare unitate sanitară trebuie să fie pregătită, în permanență, de un patrulea val. Trebuie avut grijă de și de noi, ca persoane, și de unitățile sanitare astfel încât să asigurăm, și pe viitor, îngrijirea pacienților confirmați”, a spus directorul DSP Buzău.