Actualitate

Nuntă de vis în aer liber? Iată câteva ponturi pentru un eveniment excepțional!

Organizarea nunții în aer liber, într-un cadru natural, cu pădurea, un lac sau o piscină lângă locul în care se distrează invitații, rămâne un trend al actualului sezon și, cu siguranță, o alegere inspirată. Doar că o astfel de alegere implică foarte multe provocări și pentru cei care găzduiesc nunta, și pentru miri, dar și pentru invitați. O bună organizare înseamnă pregătirea unor detalii care sunt esențiale și care, rămase nerezolvate, pot strica farmecul unei petreceri memorabile.

Pregătirile implică o bună planificare și stabilirea unui desfășurător care poate include chiar și oficierea cununiei civile în cadrul natural, dar și alte momente care vor colora cea mai frumoasă zi din viața cuplului aflat la început de drum.

Provocările celor care dețin spațiile

După pandemie, omenii sunt mai precauți. Din dorința de  a se simți relaxați, dar și cât mai puțin expuși, nunta la exterior are din ce în ce mai mare succes. Proprietarii de spații potrivite pentru organizarea unui eveniment în aer liber au simțit cum se conturează acest trend și încearcă să răspundă cu oferte care să se plieze și pe gustul nuntașilor, dar și pe nevoile de confort și siguranță. Cel mai important detaliu, pentru organizatori, este existența planului B, în cazul în care vremea poate să intervină în mod imprevizibil cu o ploaie. Unii dintre proprietari dețin spații la interior, alții au apelat la amenajarea unui cort care să ofere alternativa retragerii la adăpost, iar alții au apelat la construirea de copertine mobile care pot acoperi, la nevoie, spațiul amenajat în cadrul natural.

În afara acestui aspect esențial, organizatorii nunții în aer liber trebuie să se mai preocupe de asigurarea unor spray uri repelent care să țină insectele la distanță, dar și a unor perechi de încălțăminte fără toc, dacă doamnele trebuie să pășească pe porțiuni cu iarbă. O alternativă și igienică, dar și confortabilă sunt balerinii de unică folosință.

Provocările pentru miri

Cuplurile care se decid să își organizeze nunta în aer liber au, la rândul lor, câteva chestiuni importante de pus la punct. Multe cupluri își doresc ca și cununia civilă să fie oficiată în același cadru natural, dacă e programată la aceeași dată. Pentru acest lucru, este necesară o discuție cu ofițerul de stare civilă pentru a fi convins să oficieze în afara locului în care își desfășoară activitatea.

Cuplurile își doresc, de cele mai multe ori, ca și cununia religioasă să aibă loc în cadru natural, dar Biserica Ortodoxă Română nu permite acest lucru, fiind acceptate doar cununiile în biserici sau altare de vară.

Un alt tip de ceremonial care se organizează în cadru natural sunt așa numitele căsătorii umaniste sau seculare. Este un obicei împrumutat din țările din Vestul Europei și constă într-un schimb de jurăminte între miri.

Există oficianți pentru astfel de ceremonii, iar scenariul după care se desfășoară, dar și locul, sunt stabilite în prealabil de miri împreună cu cei care oficiază.

Profilul cuplurilor care aleg nunta în natură

Am stat de vorbă cu Laura Antohe, reprezentantul unei locații de la Poiana Pinului unde se organizează nunți în natură, și ne-a confirmat că există tot mai multe solicitări pentru evenimentele care se desfășoară în aer liber:

Laura Antohe, organizator evenimente

”Este un trend ascendent, cu certitudine, în ultima vreme. Clienții rezonează din ce în ce mai bine cu ideea de nuntă în natură. Nu trebuie să faci foarte mari eforturi cu decorarea pentru că natura și amenajarea locului sunt elemente care au deja spectaculosul lor. Apoi, există acest avantaj al conceptului al fresco dinning (cină în natură) și este un avantaj cu atât mai important acum când s-au ridicat restricțiile, dar nu a trecut pandemia, iar lumea refuza sistematic să participe la evenimente indoor. În felul acesta, dorindu-se comuniunea cu natura, dar și din precauție, s-a accentuat această preferință. La noi, pădurea din vecinătate creează și o nuanță mistică evenimentului. În ceea ce privește profilul cuplurilor care fac această alegere sunt persoane care doresc să organizeze un eveniment care să transcendă conceptului clasic. Vor, totodată, o mai mare flexibilitate și decorurile de nuntă ce implică natura sunt foarte versatile.”

În ceea ce privește bugetul care trebuie alocat pentru organizarea unui eveniment afară, acesta este similar cu o nuntă la interior.

”Noi nu percepem costuri suplimentare pentru serviciile de set-up, deși, logistic, e un consum mai mare de resurse. Noi vrem ca ai noștri clienți să profite de acest cadru natural…Un aspect pe care îl luăm în considerare este vremea și avem mereu un plan de rezervă. Dacă vine ploaia, avem o altă locație, lainterior, deja amenajată, unde mirii și invitații pot continua petrecerea.” a mai spus Laura Antohe.

Aranjamentele florale, element cheie în reușita unui eveniment emoționant

Pentru o nuntă în aer liber, elementele de design floral sunt extrem de importante. Acestea trebuie să fie lăsate în grija profesioniștilor pentru că implică muncă de câteva zile, dar și mici trucuri pentru păstrarea prospețimii.

Aranjamentele florale sunt diferite de cele folosite la interior. În afara aranjamentelor de pe mese, mirii mai cer ghirlande și arcade de flori.

Cornelia Alexandru, designer florist

”Ceremoniile și petrecerile în aer liber sunt frumoase, toată lumea le apreciază, din ce în ce mai dorite în ultima vreme și asta e partea bună a pandemiei…Decorul e important și trebuie să aducă un plus de emoție evenimentului. Ceea ce facem noi, designerii floriști, este să completăm ceea ce ne oferă natura. .. Aranjamentele, de regulă, se creează în acord cu preferințele mirilor și cu tema evenimentului, dar și în funcție de locație.  Ceea ce facem noi în plus față de un decor de sală la interior implică mai multă planificare, mai multă atenție detaliilor, mai multe vizite de evaluare la locația în aer liber…Pentru un astfel de eveniment se lucrează, în afara planificării, de miercuri până sâmbătă. Florile se hidratează ca să reziste la temperaturile ridicate, la intemperii, vânt, etc. În ziua evenimentului, suntem prezenți acolo, de la prima oră până când se încheie ceremonia.” ne-a explicat Cornelia Alexandru, designer florist care s-a ocupat de mai multe astfel de amenajări.