Șansa de Ramnicu Sărat Social

O FATĂ DE 12 ANI DIN RUBLA CUMPĂRĂ CĂRȚI PENTRU COPIII FĂRĂ POSIBILITĂȚI. Ana a amenajat o minibliotecă în fața curții sale

Ana Maria Luciu este o elevă de clasa a VI-a care locuiește în satul Rubla, comuna Valea Râmnicului iar o inițiativă de-a sa, de a  amenaja o minibliotecă stradală pentru copiii din satul ei, ai căror părinți nu-și permit să le cumpere cărți copiilor, a adus-o în prim plan, gestul fetei fiind unul apreciat de o țară întreagă. Jurnaliștii de la sparknews.ro au publicat povestea fetei din Rubla, poveste care a stârnit admirația tuturor.

La început, Ana Maria, în vârstă de 12 ani, a agățat pe gard, la stradă, două lădițe cu cărți, alături de mesajul ”Dăruiți sau poftiți”, dar apoi văzând că ideea sa prinde printre copiii din sat, a reamenajat mica bibliotecă. La o lună de când a pus în practică ideea, Ana este fericită pentru că proiectul ei s-a bucurat de succes: ”Copiii îmi spun că sunt fascinați de lumea descoperită în cărți.”

Ideea de a crea o minibibliotecă i-a venit, pe de o parte, din pasiunea pentru lectură, iar pe de altă parte, pornind de la situația acelor copii care nu au acces la cărți.

”În satul în care locuiesc sunt și copii care nu prea au posibilități. M-am gândit la ei în special, atunci când am decis să amenajez minibiblioteca. Pot împrumuta orice carte doresc, iar cei care vor să facă un bine pot dona”, mărturisește Ana.

În fiecare după-amiază și aproape toată ziua în weekend, Ana deschide biblioteca din fața casei pentru copiii din sat.

Recent, a participat cu proiectul dedicat copiilor care nu-și pot achiziționa o carte la concursul ”Campionii Planetei”, lansat de Fundația Noi Orizonturi, și este unul dintre câștigători.

Copila mărturisește că a descoperit dragostea pentru cărți la școală, profesoara ei de română, Georgiana Panait-Baciu, fiind cea care i-a insuflat dorința de a citi tot mai mult.

La rândul său, profesoara Georgiana-Panait Baciu povestește cum a reușit să-i atragă pe copii spre tainele cititului:

”Îi provoc pe copii prin diferite jocuri să prezinte o carte care i-a atras foarte mult sau care i-a frapat atunci când au citit primul capitol… Încerc să îi apropii cumva de lectură pentru că îi ajută să-și dezvolte vocabularul, dar și perspectiva de analiză a unui text.(..)

Eu susțin de fiecare dată elevii să se implice în tot felul de proiecte pentru că îi ajută pe viitor, le dezvoltă competențele și, de ce nu, chiar și dorința de afirmare. Ana-Maria este o fetiță cu imaginație, dornică să participe la proiecte, iar ideea ei de a crea această minibibliotecă mi s-a părut genială.

Ea vine din mediul rural, se chinuie cu naveta, dar este un copil ambițios, cu rezultate foarte bune, anul acesta a încheiat cu media 10. Un copil excepțional care provine dintr-o familie modestă, dar iată că, în primul rând, contează dorința ei de studiu”, spune profesoara de română.

Ana Maria este elevă a Școlii Gimnaziale nr.1 din Râmnicu Sărat, locuiește în satul Rubla, comuna Valea Râmnicului, și face naveta în timpul școlii.

Povestea ei, pe larg AICI