Actualitate SĂNĂTATE

O FIRMĂ DIN BUZĂU SARE ÎN AJUTORUL SPITALULUI JUDEȚEAN. Donația, extrem de importantă pentru bolnavii COVID-19

Donație extrem de importantă a unei firme din Buzău pentru Spitalul Județean. Grupul de firme SOMACO GRUP Prefabricate a donat celei mai mari unități spitalicești din județ 25.000 de euro.

Donația a constat în bunuri şi bani, atât pentru extinderea reţelei de oxigen, întrucât nevoia spitalului de asigurare a oxigenului pentru pacienţi este tot mai mare, în această perioadă de pandemie, cât şi pentru materiale şi dispozitive care ajută la distribuirea oxigenului. De asemenea, Spitalul Județean a primit  5 concentratoare de oxigen.

”Conducerea Spitalului Județean aduce mulţumiri pentru inițiativa lăudabilă a reprezentanților grupului de firme SOMACO GRUP PREFABRICATE de a ne susţine în aceste momente dificile, în eforturile de a acorda îngrijiri medicale de calitate cetățenilor județului Buzău. De asemenea, mulţumim firmei SC FARM ALEX SRL Buzău care a donat S.J.U. Buzău un termostat pentru plasma folosită pacienţilor confirmaţi cu COVID-19”, se arată într-un comunicat al Spitalului Județean Buzău.

La Buzău, consumul de oxigen în Spitalul Județean s-a dublat de când a început pandemia. Mulți buzoieni ajung pe mâinile medicilor în stare gravă, cu probleme de respirație și au nevoie de oxigen pentru a putea supraviețui. În acest context, consumul de oxigen a crescut semnificativ, și nu doar în Spitalul Județean, ci  în toate spitalele.

La Buzău, dacă în vară ajungeau la spital pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare, pe parcurs asimptomaticii au fost din ce în ce mai puțini, predominând cazurile grave, pacienți care prezintă complicații și au nevoie de îngrijiri speciale la Terapie Intensivă. Odată internați la Terapie Intensivă, bolnavii au nevoie de administrarea de oxigen pentru a putea respira. Și pacienți din alte secții depind de rețeaua de oxigen, așa că reprezentanții unităților spitalicești s-au văzut nevoiți să extindă rețelele.

În Spitalul Județean Buzău, de pildă, față de luna mai, consumul de oxigen s-a dublat, ajungându-se la un necesar lunar de 40.000 l. În aceste condiții, oficialii unității spitalicești au căutat soluții pentru a rezolva problema. Recent a fost pusă în funcţiune o reţea de oxigen la secţia Boli Infecţioase, cu stocator propriu de oxigen. Oficialii spitalului spun că în ciuda numărului mare de pacienți, nu s-au înregistrat probleme de întrerupere sau aprovizionare cu oxigen, însă recunosc că sunt dificultăţi din ce în ce mai mari, din cauza numărului crescut de bolnavi cu afecţiuni medii şi grave.

Probleme sunt și la spitalul suport Râmnicu Sărat. Aici nu sunt suficiente aparate care să asigure nevoia de oxigen pentru pacienți.