Actualitate

PREPARATE TRADIȚIONALE SAU BUCATE ALESE DIN CARNE DE STRUȚ! Cât costă meniul de Crăciun livrat acasă

Pandemia îi ține în case pe buzoieni, însă răsfățul culinar nu ar trebui să lipsească în această perioadă. O spun chefii bucătari care au pregătit meniuri alese pentru toți cei care vor să scape de statul în bucătărie și aleg să comande preparatele pentru masa de sărbători. Un meniu complet pentru masa de Crăciun sau de Revelion costă în jur de 300 de lei, iar ofertele sunt variate de la bucate tradiționale din carne de porc până la bucate ales din carne de struț.

Pofta buzoienilor a devenit o inspirație pentru antreprenorii din domeniul HoReCa pentru care 2020 a fost un an extrem de dificil și care, în prag de sărbători, au venit cu oferte variate pentru clienții lor. Cu alte cuvinte, pregătitul masei de Crăciun poate fi doar la un telefon distanță pentru cei care aleg să comande bucatele gata pregătite. Meniurile sunt pentru toate gusturile.

De exemplu, chef Cristi Ice a mizat pe bucatele tradiționale, cele care readuc pe masa buzoienilor gustul copilăriei, gustul bucatelor pregătite de bunici. A mers pe ingrediente naturale, sănătoase și pe rețete tradiționale, vechi, dobândite de la sătenii care încă mai păstrează tradiția gătitului românesc.

”Pentru masa de Crăciun am pregătit bucate alese. Am mers pe sărmăluțe gătite la ceaun, cu slănină afumată, piftie tradițională cu urechi de porc și cu usturoi călugăresc, caltaboș pe care îl gătim cu carne tocată, în stil buzoian și nu cu organe cum se obișnuiește acum”, spune chef Cristi Ice.

Pentru cei mai pofticioși dintre clienți săi, chef Cristi Ice a pregătit și bucate speciale cu care a cucerit inclusiv clienți din străinătate. În meniul de Crăciun a introdus jumările cu carne, șunculița ardelenească fiartă în zeamă de varză, un piept de porc la fel fiert în borș și zeamă de varză pentru un gust deosebit și nu putea lipsi din meniu ”borcanul bunicii” adică tradiționala carne în untură care de altfel poate fi păstrată până la toamnă.

”Avem comenzi. Deja ne-am apucat de treabă. Am avut solicitări inclusiv din Marea Britanie, Spania și chiar de la un restaurant cu specific românesc din Germania. Vom găti pentru masa de Crăciun circa 80 de litri de piftie, câteva zeci de kilograme de salata de boeuf, câteva zeci de kilograme de caltaboș care a fost pus la fiert încă de luni”, a spus chef Cristi Ice.

Meniul pentru patru persoane ajunge până la 300 de lei, iar cheful spune că masa va fi una îmbelșugată pentru că a mizat de această dată pe calitatea produselor fără să crească prețurile, tocmai pentru că pandemia a redus bugetul clienților.

Tot 300 de lei costă și un meniu care se bazează pe carnea de struț, în locul celei de porc. Este o carne mai săracă în grăsimi și decât curcanul, iar pentru Mirela Gheorghe reprezintă varianta cea mai bună pentru cei care vor o masă de sărbători încărcată dar fără prea griji pentru kilogramele puse în plus în perioada sărbătorilor.

”Eu am vrut să abordez niște preparate mai speciale, cele din carne de struț. Am pregătit sarmale, piftie și cârnați. Nu sunt doar aceste preparate ci și platouri cu aperitive, puțin altfel decât sunt oamenii obișnuiți precum și un desert deosebit.  Este bine de știut că această carne de struț are niște calități nutritive mai deosebite, chiar dacă este carne roșie are un conținut de grăsimi mult mai mic decât cea de curcan. Este recomandată pentru consumul zilnic chiar și pentru copii”, a spus Mirela Gheorghe, antreprenor HoReCa.

Meniul pregătit din carne de struț conține și toate produsele tradiționale românești adaptate. Adică tobă, lebar și chiar jumări din carne de struț.

”O masă de patru persoane costă în jur de 300 de lei și conține un platou cu aperitive, o piftie din carne de struț, 30 de sarmale, friptură la alegere și un desert, la fel la alegere din cele trei torturi pe care le vom pregăti”, a spus Mirela.

Pregătirile au început și în bucătăria Mirelei încă de luni, iar comenzile sunt aproape de final pentru a fi timpul necesar pregătirii lor. Bucatele gata pregătite ajung la casele clienților chiar în ajunul Crăciunului. De săptămâna viitoare bucătarii se vor apuca din nou de gătit pentru că vor veni cu oferte speciale pentru masa de Revelion. Prețurile se vor păstra însă meniul va cuprinde, obligatoriu, pește și struguri pentru a respecta și superstițiile din noaptea dintre ani.