Actualitate

O lume cu mai puțină poluare! Hasdeenii au soluția, însă pare un ideal greu de atins la Buzău unde gradul de colectare selectivă este cu mult sub cerințele UE

Roboții ar putea fi cheia pentru atingerea idealurilor în economia circulară. Ideea a fost prezentată de elevii Colegiului Național ”Bogdan Petriceicu Hașdeu”, premiați la concursurile de robotică din țară și străinătate, în cadrul unui eveniment organizat marți, în cadrul Programului Săptămâna Verde în Școli. Cu alte cuvinte, ceea ce oamenii deocamdată nu pare să înțeleagă ar putea fi făcut cu ajutorul mașinăriilor inteligente. Tinerii și-au susținut ideea cu exemple concrete, iar pentru a-i pe face pe cei prezenți de ce ar fi nevoie de o lume fără plastic au pus în scenă o dezbatere unde elevii au jucat rolul Guvernului și al Opoziției. Din păcate, realitatea este mult diferită, iar conceptul de economie circulară pare greu de atins la Buzău. Și asta pentru că, nu este atins nici minima condiție, respectiv colectarea selectivă a deșeurilor. Ideile prezentate au fost apreciate, iar tinerii au fost încurajați să continue să se pregătească în domeniu pentru ca în viitor să poată aplica soluțiile chiar într-o fabrică din Buzău.

Reduce. Reuse. Recycle. Sunt cei ”R” care stau la baza conceptului de economie circulară. Cu alte cuvinte, Redu — Refolosește — Reciclează, cele trei reguli care ne-ar ajuta să avem mai puțină poluare și pe care, sunt de părere tinerii de la Colegiul Național BP. Hasdeu, premiați la concursurile de robotică, ar putea fi mai ușor de respectat cu ajutorul roboților.

Totuși pentru a avea o lume fără poluare este nevoie de mai mult astfel că elevii au pus în scenă o dezbatere între Guvern și Opoziție cu tema” Acest Parlament poate trăi într-o lume fără plastic.

Oricât de bune au fost argumentele aduse acești elevi, realitate este , din păcate , cu totul alta. La Buzău, nu este atinsă nici minima cerință pentru a avea un oraș fără poluare. Colectarea selectivă a deșeurilor se face într-un procent foarte mic, și în special de locuitorii de la case, în timp ce la blocuri acest ideal pare imposibil de atins. Primarul Constantin Toma, prezent la evenimentul organizat la Colegiul Hasdeu, a anunțat că va trece la amenzi și măsuri drastice pentru a-i determina pe buzoieni să colecteze selectiv.

Totuși tinerii au fost încurajați să continue să se pregătească în domeniu , iar , într-o zi, pot aplica cele învățate chiar în cel mai mare grup de firme din domeniul reciclării.