Actualitate

O nouă încercare! Autoritățile buzoiene cer, din nou, Ministerului Mediului aviz pentru recoltarea unor urși agresivi din nordul județului

Sursa foto FB/ APM Buzau

Județul Buzău revine cu o nouă cerere către Ministerul Mediului pentru extragerea unor exemplare de urs, cu comportament agresiv. Pe de o parte, o solicitare pentru recoltarea a 3 urși va fi formulată de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, care, la precedenta cerere, pentru împușcarea a doi urși, a fost refuzată de minister. Pe de altă parte, Direcția Silvică va trebui să facă o analiză de urgență în ceea ce privește atacurile date de urși în zona de competență și să transmită la București o altă cerere de recoltare a unu sau 2 urși, în funcție de cele constatate. Deciziile au fost luate astăzi în urma unei analize ce a avut loc la Prefectura Buzău, ca urmare a atacurilor date de urși, în ultima perioadă, asupra unor localnici din zona de munte a județului.

Încă de aseară, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, anunța că se va solicita aviz pentru recoltarea a cel puțin 4 urși din pădurile Buzăului. Pe de altă parte, autoritățile cer schimbarea legii actuale pentru ca procedura de soluționare în cazul atacurilor în comunități date de animalele sălbatice, să devină aplicabilă.

“Am făcut demersuri către parlamentarii din ambele partide din coaliția de guvernare să se intre urgent pe modificarea Ordonanței 81 astfel încât să devină operațională, pentru că deocamdată, și asta este părerea noastră, a tuturor celor implicați, este o ordonanță doar teoretic aplicabilă. În alte județe unde pretind că au aplicat-o, știm și noi că au aplicat-o la limita legii, ca să nu spun mai mult”, a subliniat, la Focus Tv, prefectul de Buzău, Daniel Țiclea.

În ultima perioadă, aproape zilnic comunitățile din zona montană a județului Buzău se confruntă cu situații în care urșii coboară în gospodării sau pe ulițele satului. Iar în ultima lună trei buzoieni au fost atacați de urși, în comunele Gura Teghii și Chiojdu.