Actualitate

O școală dintr-o comună din Buzău, prima și singura unitate de învățământ cu amprentă zero de carbon din țară! Care este secretul reușitei (FOTO)

Sursă: George Stângă

Cu pași mărunți, perseverență și în echipă. Așa au reușit dascălii și elevii unei școli dintr-o comună din Buzău să ajungă unici la nivel național. Este vorba despre Școala Gimnazială ” „Nicolae Ioan Jilinschi” Vernești care de șapte ani ”luptă” împotriva poluării. Cu acțiuni mici dar derulate fără încetare, cu proiecte depuse, cu dragoste față de școală și tot ce-i înconjoară, elevii și profesorii din școala de la Vernești au reușit să ducă numele unității de învățământ și al județului Buzău pe un podiul național. Școala de la Vernești a devenit prima și singura școală cu amprentă de carbon zero din țară. Reușita lor a primit premiul de Excelență în Leadership de mediu în cadrul primei ediții a Galei Green Report, eveniment susținut și de ministrul mediului, Barna Tanczos.

Într-un interviu acordat, în exclusivitate, reporterilor sansanews.ro, directoarea Școlii Gimnaziale din Vernești a vorbit despre proiectele pe care elevii le-au dus la capăt în ultimii ani pentru a ajunge la această performanță

”A început de la un proiect internațional EAThink care a început în 2015 și în care școala noastră a fost beneficiara realizării unei grădini și a unei sere. Sera este mică, dar este experimentală, în care copiii pot învăța. Proiectul internațional a cuprins 26 de țări, unde noi am fost parteneri, țări atât din Europa, cât și din Africa. Chiar dacă nu am reușit să ne deplasăm în aceste zone, on-line-ul ne-a oferit toate șansele să iasă ceva grozav. Am desfășurat ateliere de educație globală, avem în curte o stație de colectare colectivă a deșeurilor, și apoi de valorificare a acestora.” a declarat directoarea Școlii Gimnaziale „N. I. Jilinschi” Vernești, Laura Grațiela Petcu.

Amprenta de carbon se calculează pe baza unui algoritm al Uniunii Europene în care sunt incluse toate elementele ce pot polua, în cadrul unei instituții.

„Amprenta de carbon se calculează folosind un contor avizat de Uniunea Europeană cu tot ceea ce consumă o instituție, referitor la tot ce aduce un prejudiciu mediului. De pildă, emanații de gaze cu efect de seră sau consumul de combustibil fosil. Se calculează în felul acesta amprenta de carbon, apoi obligația să-ți neutralizezi amprenta. Cum poți s-o faci? Fie prin diminuarea cantității de combustibil consumați. Recomandăm elevilor să vină cu bicicletele. De asemenea, dorim pe viitor să renunțăm la combustibilii fosili pentru încălzire, adică la lemn, în favoarea panourilor solare. Pe urmă, ai la dispoziție, în funcție de cât de rău faci mediului, o serie de posibilități să diminuezi amprenta de carbon. Să primești certificat verde la Greentech, să ai tot felul de acțiuni prin care poți să compensezi ceea ce ai făcut rău, să plantezi, să ecologizezi.”

Premiul primit joi seara încununează efortul școlii, al profesorilor, dar și al elevilor care au participat la aceste activități și care, cu gesturi mici, au arătat că pot schimba și salva o generație.

„Este vorba despre proiectul care vizează activitățile în sensul cunoașterii și protecției mediului. Acestea sunt realizate, nu doar la nivel de activitate teoretică, ci și practică, și pentru a fi foarte eficienți. Premiul pe care l-am primit este un premiu care se primește foarte rar și este cu atât mai onorant cu cât se dă unei școli. Dar mai onorant decât faptul că a fost premiată o școală este faptul că a fost apreciată contribuția școlii. A fost o încununare atât a școlii, cât și a celorlalți profesori din România, din județul Buzău în primul rând, care desfășoară astfel de activități. Și bineînțeles a copiilor, care sunt principalii beneficiari ai programelor pe care le avem. Respectul către viitor este o lecție pe care o învățăm la orice vârstă.”

Printre activitățile de ecologizare pe care Școala Gimnazială „N.I. Jilinschi” din comuna Vernești le-a organizat se numără înființarea unui container de tip SIGUREC de colectare selectivă a deșeurilor, în curtea școlii, participarea la proiectul internațional EAThink2015, în urma căreia a luat naștere mini-proiectul „Grădina școlară”, adică înființarea unei grădini și a unei sere, în care elevii pot învăța în natură, implementarea proiectului internațional „Empowering Young People for a Green Future”, care a avut scopul de a încuraja dezvoltarea durabilă, precum și activități periodice de ecologizare în diferite zone ale comunei Vernești.

Autorul știrilor

Gabriel Octavian Matei

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • (nu este un comentariu) Legat de taierea gardurilor vii… legea spatiilor verzi este foarte interesanta, cap-coada (nu e mare), gardurile vii facand parte din spatiile verzi menite a proteja blocurile si administrațiile locale avand obligația de a le administra in vederea anumitor scopuri si… in nici un caz… nu de a le desfiinta de ex. (e plina, legea, de aspecte care au fost total incalcate si/sau desconsiderate). 😀 🙂

    http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/78673