Actualitate Social

Strigăt de ajutor! Un incendiu violent a lăsat 6 suflete sub cerul liber. Casa unei familii din Podgoria a ars ca o torță. Copiii și părinții au nevoie de sprijin

În plină iarnă, când temperaturile scad mult sub zero grade, o familie din Pleșești, comuna Podgoria, a rămas sub cerul liber. Casa în care locuiau 6 suflete a fost făcută scrum în noaptea de miercuri spre joi. În câteva minute, locuința a ars în întregime, focul mistuind și bunurile din casă. Părinții și copiii au rămas fără un acoperiș deasupra capului dar și fără haine, mobilier și tot ceea ce strânseseră în căsuța lor. Acum, familia din Podgoria are mare nevoie de ajutor din partea semenilor. Materiale de construcții, alimente sau haine, de toate au nevoie pentru a putea trece peste aceste momente cumplite.

Cei doi părinți, împreună cu 4 copii, cel mai mic de 2 ani, iar cel mai mare de 12 ani, locuiau în două camere, în satul Pleșești. Fără un serviciu stabil, părinții munceau cu ziua, pe unde găseau, pentru a le putea asigura celor mici hrana de zi cu zi și tot ceea ce aveau nevoie. Ba chiar, recent, s-au bucurat când au fost selectați să facă parte dintr-un proiect derulat cu fonduri europene în comună. O cameră le-a fost reabilitată și amenajată astfel încât copiii și părinții să aibă parte de condiții cât de cât decente.

“Cei doi soți nu au serviciu, lucrează sezonier, cu ziua. Au 4 copii cu vârste de la 2 ani, la 12 ani. Au făcut parte dintr-un proiect pe care l-am derulat în comună. Trebuia  să reabilităm 15 case ale familiilor cu copii mulți. Ei au beneficiat de o cameră reabilitată în cadrul proiectului. Casa era compusă din 2 camere și o dependință”, a declarat primarul din Podgoria, Marius Chiru.

O nenorocire s-a abătut asupra familiei la mijlocul acestei săptămâni. Noaptea, aproape de ora 3:00, un scurt circuit electric a făcut ca locuința să ardă ca o torță. Nimic nu au mai putut salva din casă. Noroc cu o vecină care a văzut la timp flăcările și a reușit să-i anunțe pe proprietari să iasă din clădire. Altfel, o adevărată tragedie se putea întâmpla.

“Norocul a fost că vecina lor care a ieșit din casă la 3 dimineața și a văzut că arde acoperișul. De la instalația electrică a luat foc. Bine că s-au trezit și nu a fost mai rău.”

Acum, copiii au fost luați de bunicii din partea tatălui, pentru a fi feriți de vremea rea, în timp ce părinții lor locuiesc într-o magazie care le-a rămas în curte. Autoritățile din comună, vecinii dar și buzoieni impresionați de drama acestei familii, s-au mobilizat pentru a-i ajuta pe cei 6.

Vineri, 21 ianuarie, autoritățile locale au adus la fața locului un buldoexcavator care a curățat terenul de resturile rămase în urma flăcărilor. Aici, cu bani de la primărie, dar și din donații, ar urma să fie ridicate de la zero măcar două camere pentru familia greu încercată.

“O să contribuim și noi cu o sumă să le refacem cele 2 camere care au fost incendiate. În plus, m-au contactat câțiva omeni care vor să contribuie, să ne mobilizăm cu toții să vedem cum facem să cumpărăm exact ce au nevoie”, a adăugat primarul Marius Chiru.


Mai mulți buzoieni cu suflet mare au pus mână de la mână și au donat familiei din Podgoria alimente și alte produse utile. În continuare, orice ajutor este binevenit. Sume de bani, materiale de construcții sau produse alimentare sunt necesare pentru ca cei 4 copii să aibă din nou o casă a lor, în care să își poată relua viața.