Se spune că dragostea e oarbă și, din păcate, pentru o tânăra, venită din străinătate, pentru a-și urma bărbatul iubit până la Buzău, s-a dovedit a fi o realitate dureroasă. Este povestea unei femei de 20, mama unui băiețel de doar un an de zile, pentru care povestea de iubire s-a transformat într-un chin.
Povestea tinerei venite de la mii de kilometri distanță, dintr-o țară din vestul Europei, începe în urmă cu aproape doi ani, când l-a cunoscut pe tatăl copilului ei. Femeia s-a îndrăgostit și a urmat o povestea frumoasă așa că cei doi au decis să se stabilească în Buzău, aproape de rudele iubitului ei, mai ales că familia fetei nu era de acord cu iubirea lor. La puțin timp a venit pe lume și băiețelul lor, însă fericirea, încet , încet, s-a transformat în chin. Bărbatul a început să devină agresiv, iar într-un moment în care consumase alcool a lovit-o. Acela a fost momentul în care tânăra și-a luat copilul în brațe și a cerut ajutorul Poliției.
Acum, tânăra de 20 de ani și copilul ei se află în Centrul Rezidențial pentru Victimele Violenței în Familie de la Râmnicu Sărat.
”Mai întâi m-a amenințat, apoi, când consumase alcool, m-a lovit. Am sunat la Poliției și am venit aici. Din fericire, nu a fost grav, nu am avut nevoie de îngrijire medicală. Nu este normal să fii agresată. Nu este normal nici pentru copil. Niciun copil nu merită să trăiască așa ceva Orice femeie merită să fie respectată. O femeie nu este un joc, este un suflet”, ne-a povestit tânăra.
Din păcate, această tânără este doar una din femeile care ajung victimele propriilor parteneri. De exemplu, astăzi, la Centrul Rezidențial pentru Victimele Violenței în Familie de la Râmnicu Sărat sunt 11 femei, alături de copilașii lor, iar specialiștii spun că fenomenul violenței în familie este în creștere.

”La momentul acesta sunt ocupate 11 locuri, dintr-o capacitate de 15. Acest fenomen al violenței împotriva femeilor se manifestă nu doar agresiv în județul nostru, ci și cu o frecvență ridicată. De obicei, sunt femei care provin din medii sociale defavorizate, categoria de vârstă nu este una specifică. Ni s-au adresat atât mămici tinere, cât și femei mai în vârstă”, ne-a spus Loredana Ivan, șeful centrului de la Râmnicu Sărat.
Astăzi, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Impotriva Femeilor, specialiștii îndeamnă femeile care trec prin astfel de situații să ceară ajutorul chiar de la primul episod de violență.
”Sunt femei care ne cer ajutorul după primul episod de violență, iar noi încurajăm acțiunea de solicitare cât mai devreme, pentru că nu încurajăm violența. O palmă atrage o altă palmă și astfel se ajunge la mai multe episoade. Cu atât mai repede cu atât mai bine. Dar, din păcate, s-a întâmplat să ni se solicite ajutorul și după multe episoade de violență și după o relație îndelungată în care violența a fost caracteristica dominantă”, a explicat Loredana Ivan, șeful centrului de la Râmnicu Sărat.
Cel mai grav este că, aproape de fiecare dată, alături de femei sunt agresate și copiii lor.
” De obicei copiii sunt martori și de multe ori și victime. Nu putem menționa o categorie de vârstă pentru că am avut de la nou-născuți până la vârsta maturității. Sunt martori și, din păcate, și victime. Sunt destul de afectați și încercăm să-i sprijinim să depășească această traumă. Victimele directe sunt traumatizate și la fel și copiii. Probabil copiii sunt mult mai afectați și din păcate le poate afecta dezvoltarea ulterioară dacă nu se intervine la timp”, atrage atenția șeful Centrului Rezidențial pentru Victimele Violenței în Familie de la Râmnicu Sărat.
Fenomenul violenței domestice în creștere este dovedit și de cifrele comunicate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. La Centrul de recuperare pentru victimele violenței în familie din Râmnicu Sărat au fost înregistrați 46 de beneficiari doar în primele luni ale an, adică mai mult cu cinci persoane față de numărul total al beneficiarilor înregistrați în 2020.
Adaugă comentarii