Actualitate SĂNĂTATE

Oamenii care trăiesc la țară au risc scăzut de diabet, comparativ cu orășenii. Care e explicația

O viață sedentară ne predispune la o mulțime de boli, dar mai ales la diabet. O arată studiile, dar o spun și medicii, care au constatat că din ce în ce mai mulți oameni sunt diagnosticați cu această boală. Iar diabetul nu mai ține cont de vârstă, ci apare o dată cu kilogramele, cu un stil de viață dezordonat și cu lipsa de mișcare. Orășenii care duc o viață sedentară au șanse mult mai mari de a fi diagnosticați cu diabet decât oamenii de la țară, unde munca fizică îi menține sănătoși.

Diabetul, cel puțin acela de tip 2, poate fi prevenit, tocmai printr-un stil de viață sănătos.

”Chiar dacă este o boală tot mai des întâlnită, din fericire diabetul este una dintre afecțiunile care pot fi prevenite, în cele mai multe cazuri, și atunci noi insistăm ca fiecare persoană să își facă un screening al valorii glicemiei, măcar o dată pe an. Așa, putem determina formele de prediabet, acea stare în care nivelul zahărului din sânge este ridicat și care poate evolua către diabet. Ca recomandare, ar trebui ca populația să aibă un stil de viață sănătos, care să includă o alimentație sănătoasă și sport. Cei care doresc să evite declanșarea diabetului pot respecta, începând chiar de astăzi, reguli ale căror rezultate au fost demonstrate: menținerea greutății în limite normale, alimentație sănătoasă, activitate fizică zilnică, evitarea consumului de cafea, evitarea consumului produselor de tip fast-food, respectarea orelor de odihnă și somn, evitarea singurătății, efectuarea, periodic, de analize de sânge”, spune dr. Dana Marinescu, medic șef secție Diabet, Nutriție și Boli Metabolice la Spitalul Județean Buzău.

Numărul pacienților e în creștere în toată lumea, iar în țara noastră 11% din populație suferă de o formă de diabet.  Chiar dacă situația pare îngrijorătoare, cifrele arată de fapt că diabetul este descoperit foarte devreme, prin analizele periodice. Iar boala, cu cât e descoperită mai devreme, cu atât e mai ușor de ținut în frâu.

”La nivelul județului Buzău, sunt înregistrați 34.266 de de pacienți diagnosticați cu diabet, dintre care aproximativ 7.000 de pacienți sunt sub tratament cu insulină. Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu diabet zaharat sunt la grupa de vârstă 45-65 de ani. Repartizarea pe sexe este aproape egală. Ca noutate, la nivelul secției de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a S.J.U. Buzău, unde activează doi medici primari de diabet este că s-a început tratamentul la pacienții cu diabet zaharat tip I, cu infuzie continuă cu insulină-pompă de insulină și monitorizarea continuă a glicemiilor cu ajutorul senzorilor de monitorizare continuă  a glicemiilor”, mai spune dr. Marinescu.

Pe de altă parte, în rândul copiilor sunt mai frecvente cazurile de diabet în care pacienții devin dependenți de insulină. De aceea este foarte important ca părinții să fie atenți la simptome.

„Spre deosebire de diabetul zaharat de tip II, care  este mai frecvent la adulți, la copii de obicei, se întâlnește diabetul zaharat de tip I, care este diferit ca mecanism de declanșare față de diabetul de tip II, la copii, fiind o boală autoimună, cu distrugerea celulelor secretante de insulină astfel se impune insulino-terapia. De cele mai multe ori, părinții pot observa la copii anumite simptome cum ar fi sete și consum mare de lichide, cu urinat chiar și pe timpul nopții. Deși au poftă de mâncare, unii copii slăbesc foarte mult, fără un motiv evident. În aceste cazuri, este de preferat, ca părinții împreună cu copiii să se adreseze medicului de familie sau pediatrului pentru a fi evaluați și ulterior direcționați după caz”, a precizat dr. Ecaterina Zoican, medic primar Diabet Nutriție și Boli Metabolice la Spitalul Județean Buzău.

În fiecare an, pe 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, instituită în anul 1991. În peste 160 de ţări din întreaga lume sunt derulate campanii de conștientizare a impactului pe care îl poate avea diabetul zaharat asupra sănătăţii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste jumătate de miliard de oameni suferă de diabet, iar 1 din 2 adulți care trăiesc cu diabet sunt nediagnosticați.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian