Actualitate

Olimpiadele școlare, reluate după o pauză de doi ani. Ce noutăți anunță Ministerul Educației

După doi ani în care elevii eminenți au fost privați de olimpiade și alte concursuri, competiții în cadrul cărora își testau cunoștințele dar care îi și ajutau să înțeleagă mai bine atmosfera de examen, au motive de bucurie. Olimpiadele școlare se reiau. Mai mult, anul acesta au fost introduse olimpiade noi, precum cea de Robotică.

Într-o intervenție în direct la Focus Tv, inspectorul școlar general, Ionel Meiroșu, a vorbit despre importanța reluării concursurilor și olimpiadelor școlare. În primul rând, elevii sunt motivați să învețe cât mai bine, iar în al doilea rând, odată cu organizarea de olimpiade, se pot aloca și bursele de performanță.

„Se reinițiază competiția școlară pentru și la fiecare dintre disciplinele de studiu, și la cele cu caracter transdisciplinar, un lucru foarte bun. Mai mult decât atât, fără aceste competiții, concursuri și olimpiade școlare, bursele de performanță nu-și mai au obiectul și nu pot fi alocate, pentru că nu avem cui, în lipsa acestor întreceri și concursuri și olimpiade școlare. Acestea au rămas nealocate sau au fost alocate doar 2-3 în tot județul, acolo unde au fost evenimente remarcabile de performanță la niște concursuri care totuși s-au ținut în on-line sau sub altă formă hibridă. Totodată, crește și observăm o motivare pentru elevii noștri, pentru a-i mobiliza pentru a se pregăti”, a declarat inspectorul școlar general, Ionel Meiroșu.

De asemenea, elevii care participă la astfel de concursuri și olimpiade sunt mult mai pregătiți pentru susținerea viitoarelor examene.

„Orice competitor se antrenează. Și aceste faze ale olimpiadelor sunt niște antrenamente binevenite, indiferent de disciplina la care participă un elev sau altul.”

Olimpiadele urmează să se organizeze după același scenariu ca anii anteriori, cu faze locale, județene și regionale. Etapele naționale vor avea loc în vacanța de Paște, pentru a nu afecta activitatea școlară a elevilor.

Anul acesta se vor organiza 76 de olimpiade internaționale și 34 de olimpiade naționale.