SĂNĂTATE Social

OM DE AFACERI BUZOIAN, ÎN STARE GRAVĂ DIN CAUZA COVID-19. Familia face apel la cei care au trecut prin boală să doneze plasmă: ”Avem încredere că totul este sub supravegherea Marelui Medic-Dumnezeu”

Omul de afaceri buzoian Ionel Turturică a fost diagnosticat cu COVID-19  și este în stare gravă la Terapie Intensivă. El are nevoie de sprijinul celor care au trecut deja prin boală și au dezvoltat suficienți anticorpi pentru a dona sânge din care să fie recoltată plasma ce-i poate salva pe bolnavii infectați cu coronavirus, în stare gravă.

Familia a postat pe facebook un apel disperat, în speranța că cineva va merge să doneze sânge iar Ionel Turturică va putea fi salvat:

”Dragi prieteni, cunoștințe și colaboratori,

După cum știți deja, soțul, tatăl și bunicul nostru Ionel Turturică este la terapie intensivă, pe fondul unui diagnostic de pneumonie – Covid pozitiv.

Deoarece starea lui de sănătatea nu este deloc cea mai bună în acest moment, noi, familia avem următoarele doleanțe la dumneavoastră:

1. Căutăm donatori de plasmă pentru el, în condițiile următoare:


– persoana care donează să fi avut diagnostic de Covid pe baza analizei PCR;


– persoana care donează să aibă un al doilea test PCR negativ la vindecare;
– să nu aibă alte comorbidități;
– să nu aibă tratamente medicamentoase;
– să nu fi avut intervenții chirurgicale recente;

Toți cei care puteți și doriți să donați, luați legătura cu Adrian (fiul) la numărul de telefon +40744761000 , deoarece în prealabil trebuie verificată documentația.

Donarea se poate face 𝐃𝐎𝐀𝐑 𝐋𝐀 𝐂𝐄𝐍𝐓𝐑𝐔𝐋 𝐃𝐄 𝐓𝐑𝐀𝐍𝐒𝐅𝐔𝐙𝐈𝐈 𝐃𝐈𝐍 𝐁𝐔𝐙𝐀𝐔 (momentan – căutăm soluții pentru a se putea dona ORIUNDE), cu mențiunea: pentru Turturică Ion – Buzău – ATI Spitalul Județean Buzău.

Pentru cei care nu sunteți din Buzău și vreți totuși să ajutați, luați legătura cu Adrian și găsim soluții pentru a dona…

2. Avem rugămintea să NU MAI APELAȚI numărul lui de telefon. Pentru orice informație/problemă etc, luați legătură cu Adrian la 0744761000 ori cu ceilalți membrii ai familiei.

3. Vă rugăm, nu îi mai trimiteți mesaje pe whatsapp, deoarece depune foarte mult efort pentru a vă răspunde. Vă rugăm, înțelegeți că situația nu este chiar bună și nu poate răspunde la mesaje.”

4. Omenește se face tot ce ține atât de noi cât și de cadrele medicale, însă avem încredere că totul este sub supravegherea Marelui Medic – Dumnezeu.

5. Vă rugăm, distribuiți acest mesaj, cu scopul de a găsi donatori.

Vă vom ține la curent.
Vă mulțumim din suflet & multă sănătate.
Familia Turturică.

Deși Buzăul se numără printre puținele orașe dotate cu un aparat de plasmaferezeră performant, donarea de plasmă nu a avut, deocamdată, succes. Pe de o parte, foarte puțini din cei aproape 1000 de buzoieni care s-au vindecat de COVID-19 au acceptat să doneze plasmă pentru pacienții infectați cu SARS-CoV-2 ajunși în stare gravă, iar, pe de altă parte, cei care au făcut acest gest nu au avut nivelul de anticorpi necesar. Mai exact, din cele 20 de persoane care au vrut să-și ajute semenii, doar 2 au și putut dona, având, potrivit testelor făcute, nivelul de anticorpi impus, astfel încât produsul recoltat să poate fi bun pentru a trata alți bolnavi.

Este vorba despre un bărbat și o femeie, cu vârste de aproximativ 40 de ani, cei doi trecând prin boală fără complicații și reușind să scape de virus după câteva săptămâni. Din aprecierile reprezentanților Centrului de Transfuzii Sanguine Buzău, se pare, că persoanele asimptomatice dezvoltă mai puțini anticorpi la această boală.