Actualitate Social

APĂ CU PROGRAM. Lista localităților din Buzău unde apa e un lux. Ce explicații are furnizorul

Apă cu program în mai multe localități din județul Buzău. Mii de oameni primesc apă cu țârâita la robinet, doar pentru câteva ore pe zi, și nu sunt speranțe că situația se va schimba curând.

Din cauza secetei, apa nu se poate asigura pe tot parcursul zilei în satul Batogu Murgești. Aici, oamenii primesc apă două ore pe zi, dimineața, între 7.00 și 9.00. Probleme sunt și la Grebănu.

De asemenea, la Calvini și la Cislău, în zona Poieni. Aici, abonații primesc apă între orele 8.00 și 10.00 și încă două ore, între 20.00 și 22.00. O parte din localitatea Cozieni este, de asemenea, alimentată cu apă după un program bine stabilit. Probleme sunt și la Viperești. La Cernătești, în satele Aldeni și Manasia,  oamenii primesc apă doar 4 ore pe zi, fracționat, dimineața și seara.

În Valea Salciei, autoritățile au recurs la altă soluție: două zile se furnizează apă, trei zile serviciul este oprit pentru acumularea apei la sursă. Situația este gravă și în zona de deal a județului Buzău. La Năeni, localnicii din satele Mândricei și Proșca primesc apă doar o oră și jumătate pe zi, între orele 7.00-8.30 iar la Tudorochești între 9.00 și 10 jumătate.

Situația este generată de reducerea drastică a debitelor surselor, în unele cazuri ajungându se la mai puțin de jumătate din debitele inițiale, în unele zone chiar de până la 10 la sută din debitele inițiale. Așa se intamplă de pildă la Mărunțișu, Viperești, Livada Mare, Grebănu sau Calvini.

Reprezentanții Companiei de Apă atrag atenția că în condițiile schimbărilor climatice din ultima o perioadă, anotimpuri fără ploi sau cu precipitații abundente de scurtă durată urmate de perioade lungi de secetă, este important ca oamenii să utilizeze apa potabilă doar pentru consum, nu pentru alte activități cum ar fi, în această perioadă, udatul grădinilor, practică des întâlnită.