POLITICĂ

Orban: ”Primarii, aleși în două tururi”. Ce spun edilii

Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi, a anunţat joi, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Ludovic Orban.

”Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru angajarea răspunderii pe proiectul de lege pentru alegerea primarolor în două tururi”, a declarat Ludovic Orban.
El a precizat că PNL susţine alegerea primarilor cu jumătate plus 1 dintre cetăţenii care-şi exprimă votul la alegerile locale şi a amintit că PNL a iniţiat un proiect de lege în acest sens, tocmai pentru a oferi legitimitate primarilor.
Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis,  proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunţat deja că social-democraţii vor depune o moţiune de cenzură.

”O să depunem o moţiune de cenzură împreună cu primii parteneri, cu grupul UDMR, şi vă spun că va trece această moţiune de cenzură. Nu avem alt obiectiv decât să treacă această moţiune de cenzură. Nu vom intra în anticipate, vom crea o nouă majoritate parlamentară. Propunerea de premier cu aliaţii noştri la acest demers să fie alta decat un membru de partid din PSD”, a declarat Marcel Ciolacu.

Iată ce-au spus la cald cîţiva edili şefi buzoieni:
Marian Mărgărit, primar comuna Boldu: “Părerea mea este următoarea: eu în 7 rânduri de alegeri sau câte au fost, am câștigat doar din primul tur! Mi se pare incorect să schimbi regulile în timpul jocului și să nu ții cont de niște prevederi ale Comisiei Europene! Eu așa văd situația! Vom vedea după aceea, după mandatul alegerilor următoare, vom veni, discutăm la masă cu toții…Dar acum să le schimbi când mai sunt 4-5 luni mi se pare incorect! Și. Mai ales, forțarea prin răspundere…ceva e în neregulă!”
La rîndul său, Constantin Toma, primarul Buzăului a declarat: “Din punctul meu de vedere, Constantin Toma – primar al municipiului Buzău – c-o fi-ntr-un tur, c-o fi-n două tururi, în mod normal, la ce s-a întâmplat în Buzău, nu aș avea nicio problemă nici eu, nici Partidul Social Democrat la Buzău! Deci, nu ne-ar fi teamă și mi-ar fi teamă de acest gen de alegeri.
Și în general?
Păi acolo unde primarii au probleme, în sensul în care nu au făcut mare lucru, probabil nu vor mai ieși: că sunt ei liberali sau pesediști sau udemeriști… oamenii să judece dacă au făcut cea mai bună alegere acum 4 ani! Și – cred că este natural – în primul rând să fie ales omul și pe urmă partidul! Așa mi se pare corect și așa cred că judecă și oamenii la acest gen de alegeri!”