Actualitate

(P) Cum să vă păstrați copiii în siguranță în jurul jucăriilor

Doar pentru că puteți cumpăra o jucărie, nu înseamnă neapărat că aceasta este 100% sigură pentru copilul dumneavoastră. Iată câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați jucării pentru copilul dumneavoastră:

Mărcile de siguranță ale jucăriilor

Fiți atenți la mărcile de siguranță și ghidurile de vârstă. Anumite simboluri înseamnă că o jucărie nu este potrivită pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani. Între 0 și 3 ani, copiilor le place să exploreze mediul înconjurător cu gura, astfel încât unele jucării cu piese mici nu sunt potrivite, deoarece pot reprezenta un pericol de sufocare.

Nu uitați să vă folosiți instinctul atunci când cumpărați o jucărie. Doar pentru că o jucărie are toate marcajele corecte, nu înseamnă neapărat că jucăria este sigură pentru copilul dumneavoastră. Aceste marcaje pot fi falsificate, sau s-ar putea să simțiți că jucăria prezintă totuși un pericol pentru siguranța copilului dumneavoastră; de exemplu, dacă aceasta conține piese mici sau blană.

Pericole comune

Dacă cumpărați sau moșteniți o jucărie, fiți atenți la aceste potențiale capcane:

  • Bateriile pot fi foarte dăunătoare pentru copiii mici. Multe jucării au compartimente pentru baterii care sunt greu accesibile, așa că verificați-le întotdeauna pentru a vă asigura.
  • Dacă folosiți o jucărie cu baterii, nu amestecați baterii mai vechi și mai noi în același compartiment. Acest lucru poate duce la supraîncălzirea jucăriei.
  • Fiți precaut dacă cumpărați jucării online sau din piețe, magazine de reduceri sau magazine temporare, deoarece este posibil ca acestea să nu respecte reglementările de siguranță corespunzătoare.
  • Este posibil ca jucăriile mai vechi să nu respecte legile de siguranță mai stricte care sunt prezente în prezent. Dacă copilul dvs. folosește o jucărie la mâna a doua, asigurați-vă că este în stare bună și că are instrucțiunile originale. Dacă vă gândiți să dați mai departe o jucărie sau să o donați unui magazin de caritate, nu uitați că o jucărie deteriorată ar putea provoca mai departe accidente altor copii. Cel mai bine este să le aruncați.
  • Atunci când împărțiți jucării cu alți copii, țineți cont de faptul că o jucărie folosită de un copil mai mare poate să nu fie potrivită pentru un copil mic sau un bebeluș.

Sfaturi pentru jucării individuale

Păstrați jucăriile de pătuț, pernele de protecție și decorațiunile de pătuț în afara pătuțului copilului dumneavoastră; sfatul specialiștilor este că „cel mai sigur pătuț este un pătuț liber”. Acest lucru reduce riscul de acoperire a capului și de alte accidente.

Jucăriile zgomotoase, cum ar fi pistoalele cu capse, pot afecta auzul. Nu permiteți copiilor să le țină în apropierea urechilor lor sau ale altora.

Jucăriile tip slime, plastilina și chiturile pot provoca iritații, diaree, vărsături și crampe din cauza utilizării excesive a borului în ingrediente. Nu vă lăsați copilul să se joace singur cu slime.

Zmeurile nu trebuie folosite în apropierea liniilor electrice aeriene. Dacă un zmeu se prinde, electricitatea poate călători de-a lungul cablului și poate provoca răni grave.

Jucăriile cu laser pot fi suficient de puternice pentru a afecta vederea dacă sunt îndreptate spre ochiul unui copil. Nu există nicio modalitate de a ști cât de puternic este un pointer laser, așa că țineți-le tot timpul departe de copii.

Asigurați-vă că jucăriile de grădină, cum ar fi leagănele sau cadrele de cățărat, nu sunt ușor de răsturnat. Folosiți-le pe iarbă sau pe sol moale și asigurați-vă că nu există margini dure, vârfuri sau sticlă unde copiii ar putea cădea. Verificați în mod regulat legăturile și frânghiile pentru a vedea dacă sunt slăbite sau uzate. Fiți conștienți de riscul de alunecare și împiedicare pe iarba artificială atunci când aceasta se udă.

Piscinele pentru copii trebuie golite după utilizare și puse deoparte. Bebelușii se pot îneca în doar 5 cm de apă – această adâncime se poate aduna cu ușurință într-o piscină pentru copii goală lăsată afară în ploaie.

Țineți pungile de plastic departe de copiii sub cinci ani. Legați pungile de transport și păstrați-le departe de ochii și de îndemâna copiilor. Foile de plastic care sigilează și protejează multe jucării, produse și aparate noi, în special cele mari, pot reprezenta, de asemenea, un risc dacă nu sunt aruncate imediat.