Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău a fost luat cu asalt de sute de pacienți. Mesele mult prea copioase i-au trimis pe buzoieni de la bal la spital. Cele mai multe dintre persoanele care au apelat la ajutor de urgență au avut probleme digestive, însă au fost și pacienți care au ajuns în stare gravă după ce au consumat alcool în exces. În total, doar în primele două zile de Crăciun, medicii de la UPU au primit peste 400 de pacienți.
”În ziua de Crăciun, la U.P.U.-SMURD s-au înregistrat 190 de cazuri. A doua zi de Crăciun, numărul prezentărilor a crescut: 231 de persoane au primit îngrijiri medicale la U.P.U.-SMURD. Cazuistica a fost una specifică sărbătorilor. Au predominat colicile abdominale, dar au fost și cazuri de persoane aflate în stare de ebrietate, pe fondul consumului de alcool în exces”, au anunțat reprezentanții Spitalului Județean Buzău.
Pentru a fi evitate astfel de situații, medicii au o serie de recomandări ce ar trebuit respectate în perioada sărbătorilor, când mesele sunt extrem de încărcate de bunătăți, și spun că ”moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei”. Medicul Tudor Ciuhodaru a prezentat pe pagina sa de Facebook 10 reguli de bază ce ar trebui respectate în această perioadă:
1. 𝐍𝐮 𝐝𝐚ţ𝐢 𝐬𝐭𝐚𝐫𝐭𝐮𝐥 𝐥𝐚 𝐦𝐞𝐬𝐞 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐨𝐚𝐬𝐞 𝐜𝐡𝐢𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝟏𝟐 𝐧𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului.
2. Alimentele trebuie introduse treptat. Puteţi începe o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începand cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi friptură.
3. 𝐅𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐦𝐚𝐬ă 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐬ă 𝐜𝐨𝐧ţ𝐢𝐧ă 𝐮𝐧 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭 ,,𝐜𝐨𝐧𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐭”. Consideraţi ,,concentrat” tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de porc cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.
4. Asiguraţi o 𝐩𝐚𝐮𝐳ă 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐥 𝐩𝐮ţ𝐢𝐧 𝐣𝐮𝐦ă𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐨𝐫ă î𝐧𝐭𝐫𝐞 𝐟𝐞𝐥𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐦â𝐧𝐜𝐚𝐫𝐞 pentru a evita atât senzatia de suprasaturaţie cât şi sindroamele dispeptice.
5. Indiferent de starea de sănătate 𝐚𝐥𝐜𝐨𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐭𝐫𝐞𝐛𝐮𝐢𝐞 𝐛ă𝐮𝐭 𝐜𝐮 𝐩𝐫𝐮𝐝𝐞𝐧ţă putând, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.
6. 𝐏𝐫𝐞𝐜𝐚𝐮ţ𝐢𝐢 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 trebuie avute în vedere la cei cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, ce trebuie să respecte regimul igienodietetic (fără dulciuri, sare etc) şi medicamentos.
7. Pacienţii cu 𝐚𝐟𝐞𝐜ţ𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐦𝐞𝐭𝐚𝐛𝐨𝐥𝐢𝐜𝐞 (diabet) vor respecta indicaţiile terapeutice pentru că, în caz contrar, decompensările pot fi grave, mergând până la comă.
8. Pacienţii cu 𝐚𝐟𝐞𝐜ţ𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐝𝐢𝐨𝐯𝐚𝐬𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞 (hipertensiune, insuficienţă cardiacă, cardiopatii ischemice) vor fi atenţi la excesul de sare şi grasimi. Orice durere precordială cu durata de peste 3-5 minute indică suspiciunea unui sindrom coronarian acut ce necesită prezentare urgentă la spital.
9. Cei cunoscuţi cu 𝐚𝐥𝐞𝐫𝐠𝐢𝐢 𝐚𝐥𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 vor avea grijă la tipurile produselor consumate, vor avea la ei medicaţia de urgenţă şi se vor prezenta la spital în cazul erupţiilor pruriginoase asociate tulburărilor respiratorii.
10. 𝐍𝐮 î𝐧𝐭𝐫𝐞𝐫𝐮𝐩𝐞ţ𝐢 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚ţ𝐢𝐚 𝐜𝐫𝐨𝐧𝐢𝐜ă pentru a mânca sau bea în exces.
Totuși dacă apar simptome digestive precum greață, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit sau chiar febră și dureri cardiace palpitații, cefalee, medicul Ciuhodaru recomandă prezentarea de urgență la UPU.
Mă da cum de face că eu niciodată nu am ajuns la spital deși am avut mesele de Crăciun și revelion pline? Pentru că ei bine eu am avut un aluat de nădejde Frigiderul. Unii mănâncă ca sparții de parcă daca întrerup mâncatul dispare mâncarea în alt univers paralel