Actualitate

Pădurea Spătaru și canalele din Costești, sufocate de gunoaie. Deșeurile sunt aruncate la tot pasul. Ce măsuri iau autoritățile

Adevărate gropi de gunoi întâlnite la tot pasul, atât pădure, cât și în canale sau pe diverse proprietăți lăsate de izbeliște. Este ceea ce au găsit comisarii Gărzii de Mediu în momentul în care au descins la Costești, în urma numeroaselor sesizări primite în ultima perioadă referitoare la faptul că suprafețe importante din comună s-au transformat în adevărate rampe de gunoi. Deșeuri menajere și reciclabile, inclusiv deșeuri din construcții și demolări, au fost aruncate atât  în zona pădurii, în satele Pietrosu și Gomoești, cât și pe locul în care până în urmă cu câțiva ani a funcționat o grădiniță. Comisarii Gărzii de Mediu au mers în control și au aplicat o amendă de 15 000 de lei pe care vor trebui s-o plătească autoritățile locale.

Primarul din Costești, Nicolae Gioabă, spune că problema nu este de ieri, de azi, ci trenează de ceva vreme. Deși în comună a fost înființat un serviciu de salubrizare, mulți localnici au refuzat să încheie contract cu firma care ridică deșeurile în fiecare săptămână. Mulți preferă să scape de gunoaiele din gospodărie aruncându-le pe câmp sau în pădurea de la marginea satului, ori pe terenul fostei grădinițe din comună.

“Sunt cetăţeni care depozitează gunoiul pe canalele de desecare, în pădure, dar și la vechiul conac boieresc care a funcţionat ca o grădiniţă până în 2007, iar acum este proprietate private, care nu mai este îngrijită. Este un loc viran, fără să fie împrejmuit, este şi aproape de un cartier de romi. Am avut campanii de conştientizare. Avem serviciul de salubrizare care vine săptămânal şi ridică gunoiul.  O dată la două săptămâni ridicăm reciclabile. Acum urmează să facem din nou o campanie de conştientizare, de salubrizare a zonelor. Am avut acţiuni cu cetăţenii de strângere a gunoaielor menajere, gunoaie reciclabile: sticle de plastic, nailoane de pe pajişti, dar mai sunt şi oameni care nu înţeleg că trebuie să păstrăm o anumită curăţenie”, a declarat pentru șansanews.ro primarul Nicolae Gioabă.

Acum, după descinderea Gărzii de Mediu, autoritățile sunt bune de plată. Vor merge însă în instanță pentru a recupera banii de la proprietarul terenului fostei grădinițe, care în ciuda solicitărilor repetate, nu a făcut demersuri pentru salubrizarea suprafeței.

“În februarie am făcut demersuri către proprietar. I-am adus la cunoştinţă că zona a devenit insalubră, să vină să îşi facă el curăţenie, să împrejmuiască, dar nu am primit niciun răspuns, urmând acum, în urma controlului de la Garda de Mediu, să facem noi curăţenie. Îl vom acţiona în judecată pentru recuperarea banilor pe care îi vom cheltui cu depozitarea gunoiului la gropa de la Gălbinaşi.”

În plus, o altă măsură îi vizează pe localnicii certați cu legea și cu bunul simț.

“A rămas să identificăm persoanele care duc gunoaiele şi să apelăm la comisarii Gărzii de Mediu să-i sancţioneze. În acest moment, ceea ce încerc eu și ceea ce cred că pot să fac este să implementez o taxă de salubrizare pe persoană la gospodăriile care nu au contract cu serviciul de salubrizare. Clar, cei care nu au contract la serviciul de salubrizare, aruncă gunoaiele, şi, atunci, cu banii respectivi voi plăti serviciul de salubrizare să strângă gunoaiele de unde le aruncă localnicii. Astfel, oamenii vor înțelege că trebuie să își facă abonament şi să nu mai arunce gunoaiele pe unde apucă.”

Astfel de probleme se înregistrează nu doar la Costești, ci și în alte comune ale județului Buzău. De altfel, luna trecută, la preluarea mandatului, prefectul Silviu Iordache atrăgea atenția căaruncarea deșeurilor la întâmplare, și cel mai grav, pe cursurile de apă, a devenit un fenomen la Buzău, și că este nevoie de controale amănunțite.