Actualitate Agricultura acum

PAGUBĂ TOTALĂ PENTRU CULTIVATORII DE PORUMB ȘI FLOAREA SOARELUI ȘI O VESTE ȘI MAI PROASTĂ DE LA MINISTERUL AGRICULTURII

Seceta a făcut prăpăd pe câmp. Mii de fermieri din Buzău nu au cules niciun bob de grâu, orz sau secară, iar situația se repetă și în această perioadă când agricultorii sunt în plină campanie de recoltare la porumb și floarea soarelui. Specialiștii spun că pagubele provocate de secetă la aceste culturi sunt duble față de cele înregistrate la culturile de toamnă, respectiv grâu, orz, secară.

”În primăvară am avut 2.300 de procese verbale de constatare a pagubelor, acum avem 5.500 de solicitări. Sunt zone unde nu se culege nimic de pe anumite sole. Producția este zero. Și vorbim, în special, de porumb. Aici fermierii trec la îmbalotarea cocenilor pentru a mai putea salva ceva în partea zootehnică, adică să-și asigure furajele pentru animale. Procentul de afectare este de la 50-100% la porumb, iar la floarea soarelui de la 60-70% la 100%. Avem producții de 2.500 -2.800 de kg la hectarul de floarea soarelui și 4.500 la cel de porumb. Cantitățile sunt foarte mici”, a spus Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău

Pagubele la cereale sunt completate și de cele înregistrate în sectorul pomicol dar și cel viticol.

”Avem în total 115.000 de hectare, cultivate în primăvară cu porumb, floarea soarelui, dar și lucernă. Tot aici intră și pagubele provocate de secetă la pomi și viță de vie”, a mai spus Florea.

Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău

O veste și mai proastă este aceea venită de la oficialii de la București care spun că nu se știe dacă se vor putea acorda despăgubiri și pentru porumb și floarea soarelui.

”Facem toate evaluările, adunăm datele, le sintetizăm, dar prima dată vom face plățile pentru pagubele produse de secetă la culturile din toamnă, apoi vom da toate despăgubirile promise în sectorul zootehnic și în sectorul de legume. Apoi, după ce vom identifica dimensiunea pagubelor la culturile de porumb și floarea soarelui, vom identifica resurse cu care să facem și aceste despăgubiri”,  a spus, marți, într-o conferință de presă susținută la Buzău, Adrian Oros, ministrul Agriculturii.

În plus, pentru pagubele din pomicultură nu există nicio schemă de ajutor.

”Pentru pomicultură, cel puțin până acum, nu există o schemă de sprijin. Nici nu au fost cerute oficial până acum de către reprezentanții pomicultorilor. Avem pentru legume atât în câmp cât și în sere și pentru toate sectoarele din zootehnie și apicultură”, a spus Oros la Buzău.

Legumicultorii și fermierii din sectorul zootehnic cât și apicultorii, spune tot Adrian Oros, își vor primi banii cel mai devreme în luna octombrie, în timp ce agricultorii care își vor depune cererile la APIA până pe 15 septembrie își vor primi sumele promise pentru pagubele provocate de secetă la grâu, orz, orzoaică imediat după această dată.

”Eu as dori să înceapă plata mâine, dar după opinia mea, vor ajunge banii la fermieri abia în octombrie. Eu aș vrea să ajungă cât mai repede pentru că știu că unii sunt foarte atenți că anumite categorii primesc acum, iar alte categorii primesc mai târziu. Dar aceasta este explicația. Din banii de la bugetul național, acele despăgubiri, le putem da mai rapid, din banii europeni a trebuit să scriem măsură, să așteptăm răspunsul, după care, se aplică ca și pentru oricare altă măsură”, a explicat ministrul Agriculturii.

În această situație, când seceta le distruge culturile pe câmp, iar oficialii promit subvenții care se lasă așteptate, agricultorii buzoieni se gândesc serios dacă și ce culturi să mai însămânțeze. Dacă pentru această toamnă lucrurile sunt mai clare, pentru culturile ce urmează să fie însămânțate în primăvară specialiștii se tem să facă precizări.

”E dificil să facem o previzionare. Mulți fermieri spun că dacă și iarna aceasta va fi la fel de secetoasă va fi foarte greu să mai semeni ceva. Mulți se feresc să ia această decizie, vom vedea”, a spus Cosmin Florea.

Buzăul este unul din județele cel mai grav lovite de secetă. După estimările din primăvară, pagubele la culturile de grâu, orz și rapiță se ridică la peste 162 de milioane de lei, fiind afectate 54 de comune, pe o suprafață de peste 70.000 de hectare.