Actualitate

Pandemia a golit vistieria Consiliului Județean! Cheltuielile au crescut cu 200 %

Lupta cu noul coronavirus a scos bani grei din vistieria Consiliului Județean Buzău. În toate perioada pandemiei s-au achiziționat zeci de mii de sticle de dezinfectanți, sute de mii de măști, combinezoane și chiar echipamente medicale de care a depins viața pacienților infectați cu SARS-CoV-2, internați la Spitalul Județean Buzău. În total, suma alocată de Consiliul Județean către unitatea spitalicească cât și către celelalte instituții aflate în coordonarea sa a crescut cu până la 200% față de o perioadă normală.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care a vorbit astăzi despre faptul că, în ciuda dificultăților financiare îmtâmpinate din cauza pandemiei, au fost găsite resurse și pentru a acoperi aceste cheltuieli vitale în lupta cu noul coronavirus.

”A fost o perioadă dificilă, mai ales că anul trecut când a trebuit nu doar să ne ocupăm de lucrurile curente care se petrec la Spitalul Județean a trebuit să ne ocupăm să procurăm și alte materiale de protecție și echipamente necesare pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2. Costurile pe care le-am fi avut noi au crescut cu 200% . Vorbesc de tot ce s-a cheltuit pe Sănătate cu pandemia”, a spus Petre Emanoil Neagu.

În plus, Neagu a spus că la Consiliul Județean Buzău nu au fost descoperite nereguli din punct de vedere al achiziționării materialelor cum, de exemplu , au fost găsite în alte județe măști cumpărate la suprapreț, însă și Buzăul a cumpărat, de exemplu, izolete care acum zac în depozite.

”La noi s-a dovedit, și în urma controlului Curții de Conturi, că nu au fost probleme. Nu am cumpărat măști la suprapreț, cu o sută de lei, ba din contră. A fost o șansa noastră că ne-am ocupat din timp. Sunt anumite lucruri care s-au făcut la vremea respectivă, să facem cât mai bine, cum ar fi, de exemplu, achiziționarea de izolete. Dar cine a știu că acestea vor fi folosite doar o lună? Dar sunt acum la ISU și au rămas în dotarea lor ”, a spus Petre Emanoil Neagu.

”Izoletele au fost folosite, conform protocolului din perioada de la începutul pandemiei, doar aproximativ două luni, după care utilizarea lor nu a mai fost prevăzută în protocolul transportului persoanelor suspecte sau infectate cu SARS-Cov-2”,  a explicat Vlăduț Pârvu, purtător de cuvânt ISU Buzău.

Din fericire, tot președintele Consiliului Județean a punctat, o parte din aceste sume cheltuite în pandemie vor fi recuperate în urma unor proiecte depuse în vederea accesării fondurilor europene.

”Din fericire, și trebuit să mulțumesc personalul de specialitate atât de la Spitalul Județan cât și celor de la Protecția Copilului că au depus deja proiecte, o să ne recuperăm o parte din banii cheltuiți din fonduri europene”, a spus Petre Emanoil Neagu .

Un ajutor important în perioada pandemiei a venit și din partea firmelor și a oamenilor de afaceri care au făcut donații sau sponsorizări către unitatea medicală. Vorbim de măști , dezinfectanți dar și ventilatoare necesare bolnavilor gravi internați la ATI. Iar valoarea acestora nu este deloc de neglijat. Doar de la începutul anului, Spitalul Județean a primit donații și sponsorizări în valoare toală de159.800 lei sumă cu care astăzi, pintr-o hotărâre de Consiliu Județean a fost rectificat bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al Spitalului Judeţean de Urgență Buzău.

”Se solicită majorarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 cu suma de 159.800 lei primită cu titlul de sponsorizare cu următoarele destinatii: 45.000 lei Sectia Chirurgie; – 27.091 lei Sectia Boli infectioase; – 87.709 lei ATI . (…) Fondurile bănești acordate de persoanele juridice și fizice, primite sub formă de donații și sponsorizări, în situația instituțiilor publice finanțate integral de la buget, se varsă direct la bugetul din care se finanțează acestea. Cu aceste sume se majorează creditele bugetare ale bugetului respectiv și se vor utiliza cu respectarea destinațiilor stabilite de transmitator”, se arată în proiectul de hotărâre votat astăzi de aleșii județeni.