Actualitate

Petre Emanoil Neagu: ”Unirea Buzăului cu Țintești, greu de realizat în actualul mandat”

Unirea Buzăului cu localitatea Țintești, greu de realizat în actualul mandat. O spune președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care susține însă că o comasare a  municipiului cu Ținteștiul va genera un plus valoare zonei, care are șanse, astfel, să se  transforme într-un pol al dezvoltării. Între timp, inițiatorul proiectului, primarul Constantin Toma, a lansat proiectul în dezbatere publică, pe site-ul Primăriei.                                                         

La finalul ședinței Consiliului Județean de astăzi, președintele instituției, Petre Emanoil Neagu, a comentat intenția primarului Toma de a comasa Buzăul cu Ținteștiul. Neagu este de părere că unirea celor două localități va aduce județului un plus valoare.

” Nu pot să vorbesc acum decât de un principiu. Ca principiu, unirea Buzăului cu Ținteștiul va aduce probabil un plus valoare, ca și dezvoltare sustenabilă și durabilă ar fi un plus valoare, dar sunt niște etape de parcurs, trebuie  o consultare cetățenească să vedem dacă și cetățenii vor.  Până la coadă nu e important ce doresc eu, ci ce dorește marea majoritate  a cetățenilor, mă refer la cei din Buzău și la cei din Țintești. Trebuie urmate toate cutumele”, a declarat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, este sceptic în privința concretizării rapide a proiectului care privește unirea municipiului cu localitatea Țintești. Neagu spune că, în opinia sa, sunt șanse mici ca alipirea celor două localități să se realizeze în mandatul 2020-2024:      

”Părerea mea că în acest mandat este foarte greu să se realizeze, pentru că deja au fost alegeri. Deja suntem într-un exerciţiu financiar 2024, dar probabil se va dori acest lucru pe viitor. În momentul în care referendumul, să zicem, că este validat de către cetăţeni ( adică să fie 50% + 1 la vot), atunci urmează celelalte cutume. Deci, dacă se va realiza, probabil că va exista un pol de dezvoltare. Mă refer aici la suprafaţa teritorială. Se pot dezvolta anumite lucruri. Important este ceea ce doresc cetăţenii municipiului Buzău şi ce doresc cetăţenii comunei Ţinteşti.       

Pe de altă parte, inițiatorul proiectului, primarul Constantin Toma, continuă demersurile pentru a-și duce intenția la bun sfârșit. Proiectul  de hotătâre privind aprobarea referendumului având ca obiect modificarea hotarelor orasului Buzău și comunei Țintești, prin alipirea celor două unități administrativ teritoriale, a fost lansat în dezbatere publică. Buzoienii interesați pot consulta proiectul de hotărâre pe site-ul Primăriei, propunerile, sugestiile sau opiniile putând fi depuse la Ghișeul Unic, până cel târziu pe 9 iulie. Forma lansată în dezbatere publică poate suferi modificări ca urmare a eventualelor propuneri, precizează inițiatorul.

Dacă toate lucrurile se vor desfășura conform planului primarului Toma, referendumul ar urma să se organizeze duminică, pe 3 octombrie 2021.  La referendum, cetățenii vor fi chemați să se pronunțe cu ”da” sau ”nu” la întrebarea:

”Sunteți de acord cu unirea comunei Țintești cu municipiul Buzău?”

Sumele necesare desfășurării referendumului vor fi alocate din bugetul municipiului Buzău.