Actualitate SĂNĂTATE

Pandemia încetinește! Însă, un nou val de îmbolnăviri nu este exclus. Ce spun medicii despre situația epidemiologică din prezent

Pandemia de coronavirus începe să dea semne de încetinire. Pentru prima dată după luni bune în care numărul cazurilor de COVID-19 a fost ridicat în toată țara, toate județele, dar și Capitala, sunt în scenariul verde. Niciun județ nu mai înregistrează rată de incidență peste 1,5 la mia de locuitori. Buzăul are marți, 11 mai, 14 noi îmbolnăviri și o rată de  0,59 cazuri la mia de locuitori.

Autoritățile de sănătate publică atrag însă atenția că nu este nicidecum momentul să ne relaxăm, întrucât oricând poate apărea un nou val de îmbolnăviri.

“Ne gândim și la un al patrulea, și la un al cincilea val, depinde mărimea valului. Una e să fie tsunami, alta să fie un val mic care de lovește puțin peste picioare. Să sperăm că din ce în ce vom putea controla lucrurile. E clar că impactul pe care îl va avea acest val în sănătatea publică nu va fi același ca la valul 2, care a fost cel mai greu de trecut, și valul 3, care, prin complicațiile pe care le-a antrenat, ne-a creat mari probleme. Va crește, să zicem, la un moment dat, rata de infectare dar să sperăm că formele de boală care se vor întâlni vor fi dintre cele ușoare și medii, fără aspectul de gravitate pe care l-au îmbrăcat celelalte de până acum” , a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei, de la DSP Buzău.

Pentru a evita o nouă explozie de îmbolnăviri, vaccinarea este cea mai bună soluție. De asemenea, nu trebuie să uităm de măsurile sanitare: masca de protecție și spălarea frecventă a mâinilor.

“Ar trebui să avem cât mai repede o acoperire vaccinală mult mai înaltă, undeva peste 50% pe județul nostru. Cred că am mai avea nevoie de încă o lună pentru a ajunge la această țintă. Apoi, este nevoie în continuare de aplicarea măsurilor de prevenție. Masca încă nu este indicat s-o dăm jos pentru că există încă multă populație receptivă și există riscul ca un individ asimptomatic să transmită ușor infecția și să genereze focare COVID-19”, a adăugat medicul Carmen Scîntei.

De la debutul pandemiei și până în prezent, la Buzău au fost administrate 102 941 doze de vaccin anti COVID. Circa 41 600 de persoane s-au imunizat cu ambele doze.