Actualitate

PARCĂRI DE TIP “PARK-AND-RIDE”, LA BUZĂU! A fost aprobată finanțarea, urmează licitația

Proiectul realizării unor parcări de tip Park-and-Ride” în municipiul Buzău intră în linie dreaptă. Depus recent de autoritățile locale pentru finanțare și trecut inițial pe lista de așteptare, a fost aprobat de Ministerul Lucrărilor Publice,  Dezvoltării și Administrației. Ministrul de resort a semnat joi contractul de finanțare a proiectului cu o valoare de circa 13 000 000 lei, finanțare din fonduri europene. Proiectul ar urma să fie realizat la ieșirea din municipiu spre Ploiești, în zona poligonului auto dar și în alte puncte din oraș.

Ce presupune un astfel de sistem? Pe scurt, vor fi amenajate parcări unde orice buzoian sau orice persoană care ajunge în oraș cu mașina personală își poate lăsa vehiculul în siguranță în aceste parcări, pentru a circula prin oraș fie cu mijloacele de transport în comun, fie cu biciclete pe care le poate închiria din aceste puncte.

“Este vorba despre circa 3 000 000 de euro investiție într-un Park –and-Ride la intrarea dinspre Calea Eroilor pe partea dreaptă, unde mai este încă acel poligon auto. Este vorba de circa 1 ha suprafață. Dar nu va fi doar această suprafață. Vor mai fi alte 50 de locuri din tot orașul Buzău unde vor fi amplasate 450 de biciclete numai bune de închiriat. Acest Park-and-Ride înseamnă și că poți lăsa mașina acolo și poți pleca, de exemplu, până la gară sau în alte locuri cu autobuzul, sau pur și simplu să pleci cu bicicleta de acolo. Sunt lucruri care par de domeniul exagerării în momentul acesta, dar cu siguranță nu va fi așa. ”a declarat pentru șansanews.ro primarul Constantin Toma.

Odată aprobată finanțarea, autoritățile locale vor putea trece la pasul următor. De săptămâna viitoare vor fi făcute demersuri în vederea organizării licitației pentru desemnarea firmei care se va ocupa de acest proiect.

Prin realizarea unui centru cu sistem Park-and-Ride, autoritățile buzoiene vor să descongestioneze traficul în municipiu dar și să reducă emisiile de CO2 de la autoturisme.

“Încet, încet, Buzăul trebuie să meargă pe o amprentă zero de CO2 , să terminăm cu poluarea astfel încât să reușim să avem un mediu mai sănătos pentru buzoieni, dar și să învățăm să mergem mai mult pe jos, să mergem cu autobuzele, cu bicicletele.”

Realizarea centrului intermodal de transport, integrat cu sistem “Park-and-Ride” în municipiul Buzău va avea o perioadă de implementare de 43 luni.