Actualitate Tineri pentru România

O VIAȚĂ ÎNCUNUNATĂ DE PREMII! Buzoianca, soprană medaliată și absolventă de 10 a Colegiului Eminescu, șefă de promoție la Medicină Militară

Voința, ambiția, răbdarea și curajul de a depăși orice obstacol, de a continua și puterea de muncă. Sunt ingredientele care au dus-o pe Adnana Nedelcu pe culmile succesului. Buzoianca, în vârstă de 25 de ani, ”pășește” din performanță în performanță. Încă din primele clase de liceu, pe când era elevă la Liceul de Arte, a reușit să atragă atenția prin talentul său artistic. Sfătuită de tatăl său, cadru militar, în clasa a X-a s-a transferat la Colegiul Mihai Eminescu pe care l-a absolvit cu media 10. Admiterea la Institutul Medico-Militar din București a reprezentat o nouă performanță, fiind admisă prima pe listă. Și a rămas cea mai bună. A absolvit Institutului Medico-Militar din București ca șefă de promoție și a reprezentat promoția și la “Centenarul Marii Uniri” a Institutului.

Reporter: De ce o carieră în Medicina Militară?

Adnana Nedelcu: ”Medicina militară a reprezentat pentru mine o vocație. De mică, am avut un respect și o admirație deosebită pentru cei ce îmbracă uniforma militară, avându-l ca model pe tatăl meu care este cadru militar. Totodată, tot el este persoana care m-a sfătuit să aleg acest drum în viață. Dorința de a deveni medic a apărut în timpul anilor de liceu, iar la începutul clasei a XII-a, am aflat de existența Medicinei Militare, care m-a atras instantaneu și am început să mă pregătesc temeinic pentru admiterea la această unitate de învățământ superior. Pe lângă pregătirea pentru examenul de admitere care a constat în întrebări de biologie și chimie, am început să mă pregătesc intens pentru probele psihologice și sportive.

Reporter: Cum a început acest drum?

Adnana Nedelcu: Pot spune că punctele mele forte au fost dintotdeauna ambiția și perseverența. Întotdeauna am muncit pentru ce mi-am dorit și niciodată nu am lăsat nimic să îmi stea în cale pentru a-mi îndeplini visurile.  Am început liceul ca elevă a Liceului de Arte “Margareta Sterian”. Am rămas aici până în clasa a X-a, la profil de muzică, secțiunea pian. Pot spune că de mică am fost atrasă de aceasta latură artistică și am încercat să mi-o dezvolt pe parcursul acestor ani, participând la recitaluri și concursuri atât locale, cât și naționale, dovadă în acest sens fiind numeroasele premii obținute.

Reporter: Ce performanțe ai atins pe parte artistică?

Adnana Nedelcu: Am obținut mai multe premii I și II la concursuri naționale de pian și premiul I la Olimpiada Națională de la Cor. La acel moment eu am fost soprană.

Reporter: Și cum ai ajuns la Medicină Militară?

Adnana Nedelcu: În clasa a X-a, am decis ca viața mea să ia o altă întorsătură, renunțând la pasiunea mea pentru muzică, dedicându-mă pasiunii și iubirii mele pentru natura umană. Astfel, m-am transferat la Colegiul National “Mihai Eminescu” la profilul științele naturii, pentru a mă putea axa pe materiile principale necesare admiterii la medicină, respectiv biologia și chimia. Începând cu clasa a XII-a, m-am pregătit intens și temeinic pentru admiterea la Institutul Medico-Militar din București, știind că există o concurență puternică pentru această instituție. Am absolvit liceul ca șefă de promoție a Colegiului National “Mihai Eminescu” cu media 10.

Reporter: Șefă de promoție la Eminescu, prima admisă la Institutul Medico-Militar din București…

Adnana Nedelcu: În urma examenului, am fost admisă prima la Institutul Medico-Militar din București cu un punctaj de 87 de puncte. Fiecare etapa a admiterii pe care am promovat-o am trăit-o cu o bucurie intensă. Pentru acest punctaj le sunt recunoscătoare doamnelor profesoare cu care m-am pregătit pentru examenul de admitere la medicină, care m-au învățat tainele biologiei și chimiei și m-au susținut și ambiționat în toate circumstanțele. Să fac parte din unul dintre centrele care pregăteste medici cu nivel ridicat de competență profesională, atât pe plan medical, cât și militar, reprezintă o deosebită onoare.

Reporter: Cum a fost pentru tine perioada facultății? Ai avut timp și pentru prieteni?

Adnana Nedelcu: În timpul facultății, am avut parte de momente marcante care m-au convins că decizia de a deveni medic militar nu a fost una întâmplătoare, cum ar fi depunerea Jurământului Militar la începutul anului I, precum și acordarea primului grad de ofițer, respectiv de sublocotenent la sfârșitul anul IV. Medicina Militară a presupus, pe lângă cursurile desfășurate în cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, și ore suplimentare de pregătire medico-militară, instrucție de front și tragerea cu armament. Facultatea a reprezentat în sine o provocare, datorită tranziției de la viața de licean la cea de student, fapt ce a necesitat găsirea unui echilibru între cantitatea imensă de informație de învățat, orele de pregătire medico-militară și programul aglomerat, având stagii în cadrul tuturor spitalelor din București. Întotdeauna pe primul plan în timpul facultății a fost învățatul și dezvoltarea profesională, însă mereu am găsit timp și pentru a-mi petrece timp cu familia și a desfășura activități pentru a mă relaxa, precum cititul, călătoriile, ieșirile cu prieteni, participarea la diverse concerte sau festivaluri de muzică.

Reporter: Și ai reușit o nouă performanță: din nou șefă de promoție..

Adnana Nedelcu: În toți cei 6 ani de facultate, m-am pregătit conștiincios pentru fiecare verificare și examen în parte, obținând cea mai mare medie la fiecare sfârșit de an și astfel am reușit să termin facultatea ca șefă de promoție. Acesta a fost visul meu de când am intrat în institut și mă bucur că am reușit să îl împlinesc. Calitățile care m-au ajutat să îmi duc la împlinire acest vis, au fost voința, ambiția, răbdarea și curajul de a depăși orice obstacol și de a continua și puterea de muncă.

Reporter: Ce urmează acum?

Adnana Nedelcu: Îmi doresc să urmez rezidențiatul în Dermatovenerologie, în cadrul Spitalului Militar de Urgență “Carol Davila” din București, fiind impresionată din timpul facultății de progresele pe care le-a obținut medicina în acest domeniu în vederea unei mai bune calități a vieții pacienților. Îmi doresc să profesez în România, deoarece încă de la început cariera militară a presupus dedicarea muncii în folosul patriei. În plus, țara are nevoie de medici tineri, bine pregătiți și cu dorința de dezvoltare permanentă și de a oferi sprijin și siguranță.

Reporter: De ce calități crezi că este nevoie să fii un medic bun? Ajunge să fii absolvent de 10?

Adnana Nedelcu: Consider că pentru a fi un medic bun, empatia și comunicarea eficientă cu pacienții trebuie ne ghideze de-a lungul acestei profesii. În perioada ce urmează, voi continua să învăț pentru examenul de rezidențiat ce va avea loc în luna noiembrie, în urma căruia îmi voi alege specializarea și locul de munca, pe baza punctajului obținut la acest examen, iar din luna ianuarie voi începe să lucrez efectiv în cadrul Spitalului Militar. După finalizarea rezidențiatului, care durează în medie 5 ani, urmează examenul de specialitate în urma căruia voi obține titlul de medic specialist.

Reporter: După performanțele deja obține, ce îți mai dorești?

Adnana Nedelcu: Îmi doresc să fiu un model demn de urmat pentru cele 2 surori mai mici ale mele, care au fost alături de mine la fiecare moment important din facultate, bucurându-ne împreună de fiecare reușită. De asemenea, ce m-a motivat mereu de-a lungul acestei experiențe, a fost dorința de a-mi face familia în mod constant mândră de mine și de realizările obținute. Aceste premii și distincții le aparțin în egală măsură și familiei mele, fără de care astăzi nu aș mai fi fost aici. Ca medic militar, am obligația de a îmbina datoria de militar față de patrie cu datoria de medic față de ființa umană, medicina militară fiind o cariera dificilă ce implică multă pasiune, dăruire și responsabilitate față de nevoile omului.