Actualitate

Parteneriat public-privat pentru combaterea sărăciei energetice. Cum se vor încălzi la iarnă persoanele vulnerabile

Ministerul Energiei a lansat două programe de ajutorare sa persoanelor vulnerabile, care nu au acces la electricitate și încălzire, în parteneriat cu Asociația Energia Inteligentă. ONG-ul s-a implicat activ în ultimii ani pentru a aduce lumina în case izolate, iar experiența acumulată, dar mai ales rezultatele obținute, i-au determinat pe oficialii de la vârful Ministerului să ia în calcul varianta parteneriatului.

”Am semnat Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice cu Asociația Energia Inteligentă — Chisăliță Dumitru și echipa fac o treabă excelentă de ani de zile. Împreună ducem această muncă voluntară la următorul nivel.  Lansăm două programe în premieră:

1. “Case cu căldură”: campanie de donații de lemne pentru încălzirea a minim 1000 de gospodării pentru această iarnă. Strângem fondurile necesare, identificăm gospodăriile care au cea mai mare nevoie de sprijin și le ducem lemnele. Doar lemn verificat, din “răritură” (acel lemn care trebuie tăiat pentru a permite pădurilor să crească).

2. “Energie pentru viață”: aprindem lumina pentru zecile de mii de români care nu au încă acces la energie electrică. Comunități izolate, marginalizate, fără posibilități. Sunt încă în România anului 2023 copii care citesc la lumina lumânării. Cu un cost de 3-5000 EUR per gospodărie, vom instala panouri foto-voltaice și baterii de stocare pe principiul “adoptă o casă”, a anunțat ministrul Energiei, liberalul Sebastian Burduja.

Potrivit ministrului, ambele campanii vor fi deschise tuturor celor dornici să contribuie, cetățeni și companii.

Anunțul privind cele două proiecte vine după ce Asociația Energia Inteligentă a transmis în mai multe rânduri semnale de alarmă privind sărăcia energetică extremă (oameni care nu au acces și nici speranța de a avea în viitor acces la energie electrică).

Cu ajutorul sponsorilor, Asociația a derulat un proiect, prin care a reușit să aducă lumina în zeci de gospodarii izolate din Munții Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bârgăului și Rodnei. Mai exact, este vorba despre locuințe izolate, cu șanse aproape inexistente de conectare la rețeaua electrică, și care au fost dotate cu panouri fotovoltaice, ce au rezolvat problema lipsei energiei.

”Exemplul realizat de Asociația Energia Inteligentă trebuie să fie continuat într-un mod instituțional astfel încât în România să fie eradicată sărăcia energetică extremă – case fără energie electrică.

AEI s-a oferit voluntar să se implice în această acțiune și să deruleze unele operațiuni în baza unui Acord cu Ministerul Energiei, astfel încât să se acopere lipsa parțială a expertizei și să identifice fondurile necesare. Asociația Energia Inteligenta a semnat cu Ministerul Energiei Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice în România (PCSE) cu scopul de a eradica sărăcia energetică extremă – zero case fără energie electrică. Sub umbrela Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice vom continua proiectul  ”Energie pentru Viață”, care își propune montarea panourilor fotovoltaice în gospodăriile care nu beneficiază de electricitate, iar în următoarea perioadă va fi realizată inventarierea locuințelor din România, fără energie electrică în vederea identificării unor soluții de eradicare a sărăciei energetice extreme din țara noastră și a atingerii țintei de 0 gospodării fără electricitate”, a transmis Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian