Actualitate POLITICĂ

Partidele din coaliție ar aduna jumătate din voturi dacă duminică ar fi alegeri. Ce arată primul sondaj din 2024

Un sondaj realizat la comanda Partidului Național Liberal și dat astăzi publicității arată modul în care și-ar împărți partidele voturile dacă ar fi alegeri în doar câteva zile. Sondajul vizează intenția de vot a electoratului pentru Parlamentul European.

La întrebarea: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare cu cine ați vota?”, 30% dintre respondenți au indicat că ar vota cu PSD. Pe poziția a doua în opțiunile electoratului s-a clasat PNL, cu 20% intenție de vot, urmat de AUR – 18%. Pe poziția a patra se regăsește USR – 14%, în vreme ce următoarele clasate au procente sub 6%.

53% dintre cei chestionați au spus că ar merge cu siguranță la vot dacă ar fi alegeri europarlamentare duminică.

Sondajul a mai scos în evidență că 44% dintre respondenți nu știu ori nu au răspuns dacă se consideră mai degrabă de dreapta, de centru sau de stânga. 29% dintre cei care au răspuns la întrebările sondajului s-au declarat mai degrabă de centru.

Sondajul a fost realizat de CIRA (The Center for International Research and Analyses) în decembrie 2023, pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1000 de persoane, la comanda PNL. Acesta este primul sondaj de opinie din 2024, un an în care vom avea patru rânduri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.