Actualitate

(video) Viața sub cerul liber, trăită și povestită de nea Viciu, bărbatul născut de Ziua Persoanelor Fără Adăpost

Viața în stradă, atunci când gerul năprasnic pune stăpânire peste oraș, poate duce la moarte, iar cei care sunt victime sigure sunt oamenii fără adăpost.

”Este groaznic!”, atât poate spune nea Viciu, veteranul Centrului de Urgență de Zi și de Noapte pentru Persoane Adulte fără Adăpost din Buzău, atunci când rememorează zilele petrecute sub cerul liber, pe care nu le va uita niciodată.

Au trecut 10 ani de când Centrul a devenit pentru Dumitru Viciu, bărbatul născut chiar de Ziua Persoanelor fără Adăpost,  acel ”acasă” după care încă tânjește, iar familie îi sunt acum ceilalți oameni ai străzii, adăpostiți în centru. Însă, oricât de bune ar fi condițiile de aici, bărbatul nu se împacă defel cu gândul că singurul său copil nu-i mai vorbește.

Rămași fără niciun ajutor, bolnavi și poate cu vicii care le pun sănătatea în pericol, cum ar fi alcoolul, singura salvare a oamenilor fără adăpost este Centrul de Urgență. Constanța are 57 de ani și este foarte bolnavă. Cu lacrimi în ochi, femeia ne povestește cât de greu este să fii singur pe lume.

Cel mai tânăr beneficiar este Octavian, în vârstă de 28 de ani. Bărbatul este cunoscut pentru violență, dar și pentru faptul că a făcut pușcărie pentru trafic de substanțe interzise. Povestea și-o spune singur, fără nicio reținere în fața camerei.

La Centrul de Urgență de Zi și de Noapte pentru Persoane Adulte fără Adăpost din Buzău sunt găzduite acum 34 de persoane, ultima venită fiind Dumitra, o femeie pentru care ”acasă” este zona Gării. Totuși, directorul Centrului spune că se aștepta ca numărul nou veniților să fie mult mai mare, tocmai pe fondul temperaturilor foarte scăzute. Însă, din păcate, aceștia vin, stau o zi-două, după care revin în stradă.

Totuși, cei care aleg să rămână și să respecte regulile devin, cu timpul, alți oameni. Se integrează, își găsesc ocupație și uneori chiar reușesc să–i ajute pe ceilalți. Un exemplu este un fost inginer care, după ce a căzut în patima alcoolului, a ajuns în stradă. Adus la centru, acesta a înființat o bibliotecă și chiar i-a învățat să citească pe cei care nu știau.

Cât timp stau în centru, beneficiarii primesc cazare, mese calde și au posibilitatea să desfășoare diferite activități de petrecere a timpului liber, cum ar fi citit, jocuri de societate sau pot ieși la plimbare prin oraș.