Actualitate

PASAJUL DE LA GARĂ, PERICOL DE MOARTE! Prefectura trimite inspectorii in construcții să evalueze riscurile (video)

Pasajul subteran din Gara Buzău, tranzitat zilnic de un număr însemnat de persoane, fie călători, fie buzoieni care vor să ajungă în cartierul Mihai Viteazu, se află într-o situație critică. Pasajul prezintă probleme grave la structura de rezistență, ceea ce înseamnă că sunt necesare intervenții de urgență, pentru a fi evitată o tragedie. Însă, în ciuda gravității situației, proprietarul pasajului, CFR SA, nu are în plan nicio intervenție de urgență.

Pasajul subteran, aflat în proprietatea CFR SA, a fost, în ultimii ani, un obiectiv lăsat de izbeliște. Cum proprietarul nu dădea semne că va interveni prea curând, anul trecut, Primăria Buzău a concesionat pasajul pentru reabilitare și igienizare. În timpul lucrărilor, însă, s-a constatat că problema este mult mai gravă. Au fost depistate infiltrații, așa că a fost solicitată o amplă expertiză pentru a se stabili exact dimensiunea problemei. Experții au ajuns la concluzia că pasajul este într-o stare extrem de delicată, care pune în pericol cetățenii care îl tranzitează zilnic. Deși pericolul la care sunt expuși oamenii care folosesc pasajul este scris negru pe alb, soluțiile nu se întrevăd prea curând. Primăria Buzău nu poate interveni întrucât nu are cadru legal. Proprietarul pasajului, CFR SA, în schimb, spune că are cuprins acest obiectiv într-un proiect amplu, dar care în acest moment se află la stadiul de studiu de fezabilitate așa că momentan nu poate interveni. Transmite doar autorităților locale să avertizeze călătorii cu privire la riscurile la care se expun dacă tranzitează pasajul subteran.

“Din evaluări a reieșit că ar fi nevoie de circa 200 000 de euro pentru consolidare,  nu înseamnă foarte mult. Dar CFR SA ar trebui să facă demersuri, să obțină banii de la Guvern. Cât despre o posibilă restricționare a accesului, ținând cont de starea pasajului, decizia o poate lua tot CFR, proprietarul. “, a declarat pentru șansanews.ro, primarul Constantin Toma.

Prefectura cere măsuri imediate

Între timp, cum vorbim despre un obiectiv șubred, care poate oricând să cedeze și să provoace o tragedie, au intervenit reprezentanții Prefecturii Buzău. Subprefectul cu atribuții de prefect, Adina Moiseanu, a cerut Inspectoratului de Stat în Construcții o evaluare a stadiului de degradare dar și soluțiile pentru rezolvarea problemei.

“ În luna noiembrie a anului trecut ne-am adresat Ministerului Transporturilor pentru identificarea soluțiilor în vederea reabilitării pasajului. Ministerul și-a declinat competența către CFR SA, care a răspuns în luna decembrie că este în imposibilitatea de a realiza investiția deoarece proiectul care cuprinde pasajul din Buzău este în stadiu de studiu de fezabilitate. Cum Primăria nu poate face intervenții la strucutură, pentru evitarera unor tragedii, am solicitat Inspectoratului de Stat în Construcții să evalueze riscurile și să identifice soluții pentru evitarea tragediilor. Săptămâna viitoare aștept o soluție, și astăzi am vorbit, este o urgență de gradul 0. Trebuie să avem soluția săptămâna viitoare, cel târziu.”

Între timp, până când vor fi identificate soluțiile și vor fi demarate lucrările, prin pasajul de la Gara Buzău trec zilnic persoanele care circulă cu trenul, dar și buzoienii care vor să ajungă în cartierul Mihai Viteazu, riscându-și viața în orice moment.

Mica Publicitate