Actualitate SĂNĂTATE

PAȘI IMPORTANȚI PENTRU VACCINAREA ANTI-COVID! Unde se vor imuniza buzoienii împotriva infecției cu SARS-CoV-2

Aproape 6.000 de buzoieni au trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2 însă, din păcate, virusul continuă să se răspândească, zilnic zeci de persoane fiind confirmate cu noua boală. Speranța că transmiterea comunitară ar putea încetini, iar viața românilor ar putea reveni la normal stă în vaccinarea anti-COVID. Un pas care de câteva săptămâni este pregătit în detaliu de toți specialiștii. Și la Buzău se caută soluții pentru derularea campaniei de imunizare, iar pregătirile au parcurs deja pași importanți.

Potrivit medicul epidemiologului Carmen Scântei, omul cheie în gestionare crizei provocate de COVID-19 la Buzău, sunt deja puse pe hârtie spațiile unde s-ar putea amenaja centrele de vaccinare. Chiar dacă este vorba despre o primă situație care trebuie aprobată de  Ministerul Sănătății, reprezentanții DSP înaintează în fiecare zi cu pregătirea acestei campanii de imunizare care ar putea reda normalitatea în viața buzoienilor.

”Deocamdată în urma solicitărilor pe care le-am avut de la Ministerul Sănătății și CCI am identificat cu ajutorul primăriilor spații care ar putea fi folosite pentru derularea acestor campanii de vaccinare. Așteptăm un ordin de la ministrul Sănătății în care să fie stipulate și normele pe care trebuie să le respecte pentru ca spațiile să fie avizate din punct de vedere sanitar după care, sperăm ca, așa cum am fost și informați, din ianuarie să putem demara campania de vaccinare”, a explicat pentru sansanews.ro Carmen Scântei.

Singura certitudine la acest moment o reprezintă faptul că pe teritoriul județului Buzău vor funcționa 18 centre de vaccinare, chiar dacă spațiile identificate până acum ar mai putea fi schimbate astfel încât să poată fi asigurate toate normele de igienă dar și circuitele necesare.

”Vom avea 18 locații pe județ. Șase centre vor fi în municipiul Buzău, și restul în diferite zone, unde numărul locuitorilor de peste 65 de ani depășește 1.500 de persoane. Urmează ca noi să le vizităm și eventual să le mai și schimbăm, dacă va fi cazul. Cele despre care considerăm că vor rămâne neschimbate sunt spațiul fostului LSM din Dorobanți și parterul clădirii pe care a avut-o DSP pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Celelalte spații sunt în apartamente aflate în proprietatea Primăriei Buzău, la parterul unor blocuri, sau spații folosite de alte unități care acum funcționează în alte locații”, a mai explicat Carmen Scântei.

Angajații din spitale și clinici, primii vaccinați

Primii care vor putea avea acces la vaccinul anti-Covid sunt angajații din spitale, clinici și întregul personal sanitar. Urmează persoanele peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice.

”Prima dată va fi vaccinat personalul medico-sanitar, după care persoanele de peste 65 de ani, mai ales cele cu afecțiuni cronice. Va fi o catagrafiere, o mobilizare. Nici noi nu știm exact care sunt pașii, cum vor fi pașii executați. Trebuie să apară niște norme mai precise și atunci vom discuta”, a mai spus medicul epidemiolog de la DSP.

Cât despre rata de vaccinare ce urmează să fie atinsă în județul Buzău, medicul epidemiolog nu poate da cifre exacte, singura informație de la care pornește această campanie fiind rezultatul unui sondaj făcut în rândul cadrelor medicale potrivit căruia jumătate dintre cei intervievați au fost de acord cu imunizarea împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

”A fost făcut un sondaj și aproape 50% dintre persoanele intervievate au fost pro vaccinare. Să sperăm că între timp vor fi mai mulți și dintre cei care nu cred acum în vaccinare. Imunitatea post vaccinală se spune că ar fi mai bună decât cea post infecțioasă. Deocamdată nu știm foarte multe, ca durată, nici despre una nici despre alta. Singura afirmație care s-a făcut a fost că imunizarea post infecțioasă poate dura șase luni de la momentul îmbolnăvirii”, a adăugat Carmen Scântei, medic DSP.