Actualitate SĂNĂTATE

BUZĂUL A PRIMIT ULTIMA TRANȘĂ DE VACCIN ANTIGRIPAL! Cum stă județul la numărul de îmbolnăviri, în acest sezon rece

La mai puțin de două luni de la sosirea primelor doze de vaccin antigripal în Buzău, Direcția de Sănătate Publică vine cu vești bune pentru toți buzoienii care vor să se imunizeze împotriva virusului gripal. Județul a primit toate cele 40.000 de doze cerute Ministerului Sănătății astfel încât persoanele din grupele de risc, aflate pe listele medicilor de familie, pot beneficia de imunizare gratuită fiind ferite de o eventuală îmbolnăvire cu urmări mai grave.

Ultimele doze au sosit la Buzău chiar la începutul acestei săptămâni fiind făcută deja și repartizarea către toți medicii de familie.

”Am primit toate tranșele de vaccin. Ultima a adus la Buzău aproape 11.000 de doze. De această dată, vaccinul se adresează tuturor persoanelor în vârstă, persoanelor de peste 65 de ani, deci prioritățile vor fi cauzele de boală preexistente și astea vor fi stabilite prin medicii de familie. Fiecare medic de familie a primit peste o sută de doze de vaccin pentru a-și completa lista pe care și-au întocmit-o încă de la debutul campaniei de vaccinare”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog DSP Buzău.

Medicul epidemiolog se declară mulțumit de numărul de doze repartizat Buzăului și apreciază că 40% dintre cei cărora le-au fost adresate au răspuns pozitiv vaccinării antigripale.

”Anul acesta nimeni nu se poate plânge că nu am avut vaccin antigripal și ne-am adresat tuturor grupelor de risc. Aș putea să vă spun că mai mult de 40% dintre cei cărora ne-am adresat s-au vaccinat”, a spus Scântei.

Medicul epidemiolog este optimist cu privire la evoluția îmbolnăvirilor în acest sezon rece mai ales că până în prezent cifrele înregistrate arată o scădere a afecțiunilor respiratorii comunicate de medicii de familie și cei din unitățile de primiri urgențe față de cele înregistrate iarna trecută.

”Suntem mult sub anul precedent. Este adevărat că am fost foarte atenți la orice afecțiune respiratorie. De asemenea, nu ni s-a confirmat până acum niciun caz de gripă, iar celelalte afecțiuni sunt aproape la jumătatea valorilor înregistrate anul trecut, în aceeași perioadă”, a spus Carmen Scântei.

Medicul epidemiolog apreciază că măsurile de distanțare fizică și purtarea măștii de protecție luate împotriva răspândirii noului coronavirus au ajutat și la scăderea numărului de afecțiuni respiratorii.