Actualitate

Pățania unui gospodar din Zărnești. Din păcate, este un fenomen național

Un gospodar din comuna Zărnești a fost și amendat și a rămas și fără porcul abia cumpărat după ce animalul s-a dovedit a fi bolnav de pestă porcină. Totul a ieșit la iveală când porcul s-a simțit rău și în ciuda tratamentelor aplicate acesta nu a putut fi salvat. După ce aflat de ce suferea, bărbatul a fost nevoit să mărturisească de unde a cumpărat animalul, iar ceea ce a ieșit la anchetă a scos la lumină un fenomen care se practică în toată țara.

Cazul bărbatului de la Zărnești a atras atenția autorităților din Buzău. Bărbatul a cumpărat un porc de la un samsar, un bărbat care vindea porci din poartă în poartă, pe ulițele satului. Încântat de preț dar și de faptul că animalul i-a fost adus până acasă, gospodarul a cumpărat animalul fără documente și fără analize. La câteva zile porcul a murit, iar la analize s-a dovedit că avea pestă porcină.

Iulian Moca, putător de cuvânt DSV

Deși bărbatul a fost amendat cu 1.200 de lei, samsarul a scăpat pentru că nu a putut fi identificat. Din păcate, practica nu este una izolată și este, mai de grabă, o practică la nivel național.


Iulian Moca, putător de cuvânt DSV

În prezent, DSV Buzău face controale în trafic tocmai pentru a identifica astfel de cazuri, iar oamenii sunt avertizați să achiziționeze animale doar cu documente din exploatații autorizate.