Actualitate

Penitenciarul de la Unguriu, la etapa licitației. Când ar trebui să fie funcțional

Încă un pas important în vederea construirii unui penitenciar la Unguriu, în județul Buzău. Ministerul Justiţiei a anunțat vineri că au fost lansate licitaţiile pentru construcţia a două penitenciare, la Unguriu (judeţul Buzău) şi Berceni (judeţul Prahova).

”Administraţia Naţională a Penitenciarelor, instituţie subordonată Ministerului Justiţiei, a lansat, în cursul acestei săptămâni, două licitaţii importante pentru construcţia de penitenciare. Aceste proiecte fac parte din eforturile de modernizare a infrastructurii penitenciarelor din ţară şi au ca scop crearea de noi locuri de cazare pentru deţinuţi. Cele două penitenciare vor fi construite în localităţile Unguriu şi Berceni şi vor beneficia de investiţii în valoare totală de 175 de milioane de euro”, a transmis, vineri, într-un comunicat de presă, ministerul.

Penitenciarul Unguriu, din judeţul Buzău, va fi cu regim deschis şi semideschis şi va avea 900 de locuri de cazare. Bugetul estimat este de 228 de milioane de lei (aproximativ 48 de milioane de euro). Lucrările de construcţie vor dura patru ani, urmând ca penitenciarul să devină funcţional în 2027, adica cu trei ani întârziere față de primul anunț potrivit căruia penitenciarul ar fi trebuit să fie gata în 2024, iar în 2023 ar fi trebuit să se încheie lucrările de execuție. Detalii aici.

Construirea penitenciarului la Unguriu va aduce mai multe avantaje comunei. Este vorba noi locuri de muncă dar și taxe în plus ce vor fi colectate la bugetul local.

Ambele proiecte sunt finanţate prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi vor contribui la crearea a 1.900 de locuri noi de detenţie în sistemul penitenciar din România.