Actualitate Social

Pensionarii din Buzău au printre cele mai mici venituri din țară. Câți bani a primit, în medie, un pensionar în 2021

Buzoienii au printre cele mai mici pensii din țară. Este ceea ce relevă un raport publicat de Institutul Național de Statistică, în care este analizată situația pensionarilor din România. Sunt peste 5 milioane de pensionari în țara noastră, arată raportul INS, potrivit căruia, în 2021, numărul pensionarilor a scăzut cu 49.000 de persoane.

În Buzău, anul trecut, la fel ca în toată țara, a scăzut numărul pensionarilor. Pe de altă parte, când vine vorba de banii pe care îi primește lună de lună un pensionar buzoian, cifrele nu sunt prea bune. Pensia medie lunară plasează județul Buzău spre coada clasamentului național.

“La nivelul județului Buzău, la finele trimestrului IV, erau 107.866 de pensionari.  Ca și pensie medie, 1.393 lei. Față de trimestrul IV al anului precedent s-a înregistrat o scădere a numărului de pensionari cu 1.200 de persoane, iar pensia medie a crescut cu 11 lei”, spune directorul Direcției de Statistică Buzău, Cornelia Geambașu.

Pensia medie lunară pentru toate categoriile de pensionari a fost anul trecut de 1.666 lei, în creştere cu 11,1% faţă de anul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat, pe care o încasează aproape 80 la sută dintre pensionari, a fost în schimb ceva mai mică, de 1602 lei.

Sunt discrepanțe mari în ceea ce privește veniturile, subliniază Institutul Național de Statistică. Sunt date ca exemplu județele în care se plătesc cele mai mari și cele mai mici pensii. Astfel, cea mai mare pensie medie, de 2.124 de lei, e plătită în Hunedoara. Urmează Capitala, cu 2026 de lei și județul Brașov, cu 1889 de lei.

La polul opus, cele mai mici pensii sunt plătite în Botoșani, Giurgiu și Vrancea. Pensionarii vrânceni încasează, în medie, mai puțin de 1300 de lei lunar. Cele mai mici pensii medii sunt în Botoșani, respectiv 1.273 de lei.