Actualitate

(UPDATE) Percheziții și rețineri după încercarea de mușamalizare a unui accident de muncă în pădure

UPDATE : Joi seară, ambii suspecți, inspectorul ITM și administratorul societății, au primit mandat de arestare preventivă pentru 30 zile.

Un adevărat cutremur după moartea bărbatului de 36 de ani, din Covasna, în timpul unei exploatări forestiere la Gura Teghii, despre care șansanews.ro a scris AICI. Nu doar administratorul societății și fiul său sunt cercetați penal, ci un inspector de muncă din cadrul ITM Buzău a fost reținut, fiind acuzat de luare de mită.

Potrivit unui camunicat de presă remis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, imediat după producerea accidentului de muncă în pădurea din Gura Teghii, administratorul firmei care executa exploatarea forestieră ar fi luat legătura cu un inspector din cadrul ITM Buzău. I-ar fi cerut să îl ajute să scape basma curată după acest accident, adică inspectorul să închidă ochii la ceea ce s-a întâmplat în realitate și să mușamalizeze totul. Ceea ce s-a și întâmplat. Inspectorul a întocmit un raport neconform cu realitatea, iar în schimb a beneficiat de carburant de la stația omului de afaceri.

“În fapt, în urma producerii unui accident de muncă urmat de decesul unei persoane, cu ocazia desfăşurării activității de cercetare a accidentului de muncă produs în cadrul activităților economice desfăşurate în cadrul societății, inspectorul de muncă din cadrul ITM Buzău a îndeplinit un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, în scopul emiterii unor concluzii favorabile și neconforme cu realitatea faptică, pentru a-l exonera pe administratorul societății comerciale de tragerea la răspundere penală. În schimbul încălcării atribuțiilor de serviciu, funcționarul a alimentat gratuit cu carburant de la unul dintre punctele de lucru ale societății comerciale în cadrul căreia a fost produs accidentul de muncă.”

Între timp, procurorii au intrat pe fir. Au descins la locuința inspectorului , dar și la cea a omului de afaceri. Descinderile s-au încheiat cu reținerea angajatului ITM Buzău.

“La data de 27.03.2024, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a dispus măsura reținerii pe o perioadă de 24 de ore față de inspectorul de muncă din cadrul I.T.M. Buzău.

La data de 28.03.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a solicitat Tribunalului Buzău dispunerea măsurii arestării preventive față de inspectorul de muncă din cadrul ITM Buzău pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi faţă de administratorul societății comerciale pentru săvârşirea infracțiunii de dare de mită.”