Actualitate

”PERIPEȚIILE” LOCOMOTIVEI, PÂNĂ SĂ FIE PUSĂ PE ȘINE, ÎN FAȚA GĂRII! Câte ore a durat montatul și ce soluții de urgență au fost adoptate

Locomotiva cu abur, veche de peste 80 de ani, considerată obiectiv strategic ce va deschide intrarea în municipiul Buzău pe calea ferată, a fost montată în fața gării. Întreaga procedură însă a dat mare bătaie de cap zecilor de muncitori ce au fost mobilizați să pună pe poziții agregatul de aproape 100 de tone. Totul a durat mai bine de opt ore.

Lucrările pentru modernizarea sensului giratoriu au început săptămâna trecută, iar luni seara s-a trecut la montarea propriu zisă a locomotivei. Zis și făcut. În jurul orie 17.00, agregatul a plecat din atelierele Depoului CFR, unde a stat în ultimele luni pentru recondiționare, iar câteva minute mai târziu ajungea în fața gării Buzău. Aici, era pregătită o macara care ar fi trebuit, să ridice locomotiva și să o așeze pe șine, paralel cu clădirea gării. Însă, socotelile de pe hârtie nu s-au potrivit cu cele de pe șantier. Agregatul care cântărește aproape 100 tone a fost prea mare să poată fi ridicat de o singură macara, motiv pentru care, după aproape 5 ore de încercări și muncă, lucrările au fost abandonate.

În jurul orei 22.30, locomotiva a fost lăsată de-a curmezișu, iar muncitorii au plecat acasă. Lucrările însă au fost reluate astăzi, când pe șantier a fost adusă a doua macara, care a ridicat partea din față a locomotivei de aproape 20 de tone. Abia așa s-a reușit punerea pe poziții a agregatului, întreaga procedură durând aproape opt ore.

Locomotiva construită în 1936 în uzinele Malaxa reprezintă un simbol al istoriei Căilor Ferate Române la Buzău, iar autoritățile și-au propus ca odată ce acest obiectiv va fi montat în fața gării să redea o nouă față intrării în municipiul Buzău  pe calea ferată.  

”După cum se poate vedea sensul giratoriu este deja funcțional, iar după montarea acestei locomotive vor urma 10 zile în care se va continua amenajarea zonei. Va fi pus gazon, iluminat ornamental care să pună în valoare acest obiectiv și pe timp de noapte. De asemenea, în fața gării va fi montat și un panou pe care va fi scris, atât în limba română cât și în limba engleză, istoria Căilor Ferate Române la Buzău cât și istoria acestei locomotive”, a spus Constantin Toma, primarul municipiului Buzău care de altfel a fost printre primii buzoieni care s-a fotografiat cu locomotiva montată în fața gării.

Inaugurarea oficială a obiectivului va avea loc pe 11 septembrie.

25 august 2020Montarea locomotivei din patrimoniul cultural național, fabricată la Uzinele Malaxa în anul 1936, în sensul giratoriu din fața Gării Buzău!

Publicată de Constantin Toma pe Marţi, 25 august 2020

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Obsesia decorarii giratoriilor ia amploare: dupa avionul din zona Carrefour, iata si locomotiva de la gara !
    Ar mai trebui o barca in giratoriul de la patinoar (oricum acolo se inunda la prima ploaie serioasa) si un car cu boi in cel din aleea Industriilor (nici nu ar costa prea mult – cred ca un posesor de caruta din Tintesti ar fi de acord sa faca o donatie, iar de boi… e plina Primaria)
    Tineti-o tot asa !