Actualitate SĂNĂTATE

PESTE 1000 DE LOCURI LIBERE LA VACCINARE, ÎN BUZĂU, CU PFIZER, MODERNA ȘI ASTRAZENECA. Ce se întâmplă cu campania de vaccinare?

vaccin

Începând de vineri, 16 aprilie, vaccinarea cu serul AstraZeneca se poate face fără programare, în centrele care au locuri disponibile. Autorităţile recomandă celor interesaţi verificarea locurilor disponibile în harta interactivă.

Astfel, începând de vineri,  persoanele care vor să se vaccineze cu acest ser pot căuta în platformă dacă sunt disponibile locuri,  iar în caz că există seruri pot merge direct, fără programare, să se imunizeze. E obligatoriu să aibă asupra lor cartea de identitate și să nu prezinte semne ale unei infecții cu Sars Cov 2. 

Coordonatorul centrului de pe bulevardul Bălcescu spune că decizia autorităților centrale de a permite vaccinarea la liber cu AstraZeneca este una foarte bună:

” O măsură foarte bună,  decizia domnului dr. Gheorghiță e una foarte bună, pentru că oamenii vin, întreabă, acceptă, își asumă și se vaccinează pe loc”, spune dr.Valentina Micu, coordonatorul centrului de pe Bulevardul Bălcescu.

La Buzău,  vaccinul AstraZeneca se poate administra la centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu unde sunt disponibile, vineri, peste 570 de vaccinuri. De asemenea, conform, platformei naționale de vaccinare, sunt disponibile vineri, la Buzău, în centrul de la Pârscov, 359 de vaccinuri de la Pfizer, dar și 177 de vaccinuri de la Moderna, în total circa 1100 locuri.

Și în restul regiunii, sunt mii de locuri libere la vaccin, indiferent că vorbim de AstraZeneca, de Moderna sau de Pfizer, ceea ce poate însemna că interesul românilor pentru vaccinare scade. Cum şi numărul celor aflaţi pe listele de aşteptare este în scădere iar vaccinuri par a fi la discreție, e clar că s-a trecut la o nouă etapă.

Experţii spun că scăderea numărului celor de pe lista de aşteptare poate însemna că rezervorul doritorilor se goleşte rapid şi ne vom lovi curând de coronasceptici.

Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: Ritmul a scăzut semnificativ şi deja s-a epuizat momentul iniţial. S-a terminat sprintul, am intrat în maraton. Intrăm în rezervorul de sceptici.

Premierul dă însă asigurări că explicaţia este mai simplă: creşte constant şi numărul zilnic de imunizări.

Autoritățile de la București speră ca până la 1 iunie să fie vaccinați 5 milioane de români, scenariu în care s-ar putea trece la relaxarea restricțiilor.

De la începutul procesului de vaccinare, în decembrie 2020, aproape 2,5 milioane de români au primit o doză. Dintre ei 1,5 milioane şi rapelul. Doar 0,2% dintre românii vaccinaţi s-au infectat după a doua doză.

Etichete