Virusul pestei porcine continuă să se extindă în județul Buzău, ultimele focare de boală fiind înregistrate chiar în cursul zilei de miercuri. Din păcate, virusul a ajuns din nou într-o exploatație comercială cu mii de animale. La fel ca și în celelalte cazuri, medicii veterinari au luat decizia uciderii tuturor animalelor din fermă.
Primele semne de boală au apărut în urmă cu câteva zile când administratorul unei ferme din Amaru și-a găsit zeci de animale moarte. În urma analizelor prelevate s-a constatat că porcii au pestă porcină. Din păcate și restul animalelor urmează să fie eutanasiate. Medicii veterinari sunt de părere că virusul ar fi adus din focarul înregistrat la ferma din Zărnești deoarece cele două exploatații au același administrator.
”Virusul a fost depistat la o fermă de reproducție din comuna Amaru care are același administrator cu ferma de la Zărnești unde avem deja înregistrat un focar unde au fost afectate 1751 de capete. În momentul sosirii echipajului, la Amaru am găsit deja 35 de porci morți, urmând ca restul animalelor din fermă, respectiv 6.551 , să fie uciși de DSV Buzău”, a spus pentru șansanews.ro dr. Iulian Moca, purtător de cuvânt DSV Buzău
Tot ieri a fost depistat un nou focar și la o gospodărie din comuna Glodeanu Sărat, acolo unde au mai fost înregistrate alte 4 focare.
”La momentul sosirii un porc era mort, iar unul a fost ucis preventiv, pentru că cel găsit mort avea semne clare de boală. Exploatația se află în vecinătatea celor în care au fost declarate alte focare de boală”, a spus purtătorul de cuvânt DSV Buzău.
La această dată, pesta porcină la porcul domestic evoluează în 4 localități din județ, respectiv Calvini, Zărnești, Glodeanu Sărat și Amaru, cu un număr de 7 focare (dintre care 5 în exploatații nonprofesionale și 2 în exploatații comerciale) și 64 cazuri la mistreț din 18 fonduri de vânătoare. În total la nivelul județului au fost eliminați de la debutul bolii și până în prezent un total de 16.056 de porci domestici și 64 porci mistreți afectați de boală.
”Subliniem din nou obligațiile și responsabilitățile crescătorilor de porcine. Anunțați imediat medicul veterinar de apariția oricăror semne de boală sau mortalitate la porcii din gospodărie. Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea pădurilor precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu populația de porci mistreți. Creșteți porcii în spații împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condițiilor de igienă, microclimat și bunăstare. Nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă sau in pădure; este recomandat chiar că, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică. Nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, de la intermediari fără a fi identificați și fără certificat sanitar veterinar de sănătate”, au spus reprezentanții DSV Buzău.
Până în prezent, în județul Buzău au fost stinse 104 focare.
Adaugă comentarii