Actualitate

Peste 2000 de copii merg la cursuri fără să se testeze. Cum s-a reușit în Germania testarea tuturor elevilor în cadrul școlilor

Testarea elevilor din România a debutat greoi și cu multe necunoscute. În plus, în Buzău sunt sute de copii, care frecventează colectivități, și la care testele gratuite nu ajung. Asta în condițiile în care, acest sreening epidemiologic și-a dovedit eficacitatea chiar din prima zi, când în urma testelor, patru persoane, trei elevi și un cadru didactic, au fost depistate pozitiv, înainte să ajungă în colectivitate. Este, pe scurt, tabloul testărilor din Buzău, și nu numai, o imagine care nu se poate compara, nici pe departe, cu ceea ce se întâmplă, de pildă, în Germania.  

Elena Opran, româncă stabilită în Germania, a explicat, în direct la Focus News, cum decurge acest procedeu în cele două școli unde își duce copiii. Elena are doi băieți. Unul este elev în clasa a II-a și altul în clasa a-VII-a. Cei doi băieți au învățat deja să facă singuri testele de salivă pentru că în Germania screening-ul epidemiologic a început încă din luna martie 2021, adică, pe vremea când în România se făceau pregătiri pentru valul trei al pandemiei și când testarea în școli era doar la nivel de discuție.

„La noi testarea aceasta obligatorie are loc în școli de foarte multe luni, cred că din martie, anul acesta. În timpul vacanței chiar am avut teste acasă și copiii au putut să continue procedura de testare. Copiii mei sunt clasa a II-a, respectiv clasa a VII-a. La noi în școli, respectiv în clasa a II-a, testarea are loc la prima oră a cursurilor în fiecare luni și joi, în bancă. Copiii fac testele singuri. Profesoara vine și vede rezultatul testelor. Mie mi se pare foarte simplu, fără bătăi de cap acasă, rezultatele sunt acolo, concrete și apoi cursurile se desfășoară normal”, a povestit Elena Opran, în direct, la Focus News.

Românca povestește că testarea la școală îi oferă ei, ca părinte,  siguranța de care are nevoie în această perioadă atât de instabilă din punct de vedere epidemiologic.

„Pentru mine personal, cred că, în primul rând, această testare la școală îmi oferă siguranță. Apoi timp. Eu sunt ocupată, muncesc. Cei de acolo se ocupă foarte bine de lucrul acesta. Nu mai zic, dacă un copilaș este pozitiv, imediat se iau măsurile de rigoare, este luat și ținut undeva separat, până părinții vin și totul este sub control”, a explicat Elena.

Pe de altă parte, în urma acestei testări, toți elevii primesc o adeverință pe care o pot folosi la intrarea în magazine sau pentru a avea acces la alte activități extrașcolare.

”Copilul primește de la școală o adeverință prin care atestă că este testat de două ori pe săptămână. Cu această adeverință putem să intrăm într-un restaurant, într-o sală de cinema. De asemenea, copiii pot avea acces și la activitățile extrașcolare”, a spus Elena Opran.

În schimb, la Buzău, sute de elevi nu au acces la testele gratuite, iar alte câteva sute nu sunt testați pentru că părinții au refuzat această analiză. În primul caz este vorba despre cei care frecventează unitățile de învățământ private. Potrivit lui Ionel Meiroșu, inspectorul școlar județean, în Buzău sunt 1500 de cursanți la creșe, grădinițe și școli postliceale private pentru care, deocamdată, nu se asigură teste gratuite.

”Săptămâna aceasta vom purta discuții și sperăm să găsim o soluție astfel încât aceste teste să ajungă și în unitățile private” a spus Ionel Meiroșu.

Pentru a se testa, copiii din mediul privat ar trebui fie ca părinții să cumpere, din banii lor, cele două teste necesare în fiecare săptămână, fie unitatea de învățământ să asigure cele două teste. Atât părinții cât și reprezentanții creșelor și grădinițelor private spun că nu este corect și că aceste teste cerute pentru copiii care frecventează colectivități să fie asigurate în mod gratuit, la fel cum se întâmplă și în unitățile școlare de stat.

Pe de altă parte, circa 700 de copii nu sunt testați pentru că părinții lor au refuzat testarea. Cei mai mulți sunt de la o școală din comuna Râmnicelu.