Actualitate

Peste un milion de euro, reabilitarea unui kilometru de drum din municipiul Buzău. Topul celor mai scumpe străzi

Kilometrul și milionul de euro! Acesta este costul mediu propus de Primăria Buzău în proiectul prin care urmărește reabilitarea a 14 străzi ce însumează puțin peste 9 kilometri. Cu alte cuvinte, aproape 10 milioane de euro ar urma să fie cheltuite pentru aceste lucrări, banii fiind suportați din fonduri atrase prin Programul Anghel Saligny. Atenție, însă! Suma va fi folosită doar pentru refacerea infrastructurii rutiere, în timp ce pentru amenajarea pistelor de biciclete sau lucrările de amenajare peisagistică și rețeaua de iluminat se vor cheltui alți bani, adică 58 de milioane de lei (peste 11,5 milioane de euro), dar de data aceasta din bugetul local.

Proiectul a fost aprobat în ședința de vineri a Consiliului Local și presupune lucrări 14 străzi din municipiul Buzău.

Aceste lucrări se vor realiza în două etape.

  • Etapa 1 – realizarea lucrărilor de drum și infrastructură rutieră, lucrări edilitare, marcaje şi semnalizare rutieră, amenajare intersecţii- FINANŢAT PRIN PROGRAMUL “ANGHEL SALIGNY”;
  • Etapa 2 – Lucrări privind siguranta circulaţiei, infrastructura de comunicaţi, piste de biciclete și reţea de iluminat pentru piste de biciclete, amenajări peisagistice – FINANŢAT DIN BUGETUL LOCAL AL MUNICIPIULUI BUZĂU.

Potrivit proiectului, costurile din prima etapă sunt în valoare de peste 43 de milioane de lei, în timp ce pentru etapa a doua Primăria va plăti 58 de milioane de lei. Concluzia costă mai mult pistele de biciclete și amenajările peisagistice decât să repari un drum!

Mai exact, în prima etapă pe cele 14 străzi se vor face următoarele lucrări, iar costul mediu pentru fiecare kilometru de drum depășește un milion de euro, potrivit proiectului aprobat vineri prin care această sumă a fost actualizată. Inițial costul mediu al unui kilometru de drum era de puțin peste 800 de milioane de euro.

captura proiect

Cei mai mulți bani se vor cheltui pentru Șoseaua București, un drum încadrat la categoria trafic foarte greu. Aici, costul unui kilometru este de 2 milioane de euro! Pentru Aleea Industriei, Mareșal Averescu Și B-dul Stadionului, încadrate ca standard de cost pentru drumuri județene se va cheltui, în total, 4 milioane de euro. Cele mai mici sume vor fi date pentru reabilitarea străzilor încadrate ca ”drumuri comunale/ în interiorul localităților”.

captura proiect

Autorul știrilor

Marilena Dinu

2 Comentarii

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Halal sa ne fie. Acum la spartul târgului (urmează anul electoral) ne intrecem sa cheltuim viitori bani ,să reabilităm drumuri la costuri europene.Daca primăria nu va avea bani, se va împrumuta pe următoarele 3-4 cincinale ,bineînțeles pe cârcă buzoienilor.